Nowoczesne opakowania do żywności
Marnowanie żywności to globalny problem. Dotyka zarówno gospodarstwa domowe, jak i przemysł spożywczy. Każdego roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Często z powodu niewłaściwego przechowywania i utraty świeżości produktów. Jednym ze sposobów na rozwiązanie tego problemu są odpowiednie opakowania do żywności. Wydłużają bowiem jej trwałość. Niejednokrotnie odpowiednie worki do pakowania pomagają też konsumentom lepiej zarządzać zapasami.
Technologie w służbie świeżości
Tradycyjne worki do mięsa czy opakowania na ryby chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Jednak coraz częściej producenci sięgają po rozwiązania, które nie tylko zabezpieczają produkt, ale także aktywnie wydłużają jego trwałość. Do innowacyjnych opakowań należą m.in. folie i pojemniki z dodatkami antybakteryjnymi oraz rozwiązania pozwalające na kontrolę wilgotności wewnątrz opakowania. Dzięki nim produkty spożywcze psują się wolniej. Spada zatem ilość wyrzucanego jedzenia.
Inteligentne opakowania do żywności informujące o stanie zawartości
Jednym z przełomowych rozwiązań są inteligentne opakowania wyposażone w sensory wykrywające zmiany chemiczne zachodzące w produktach. Wskaźniki barwne informują o stopniu świeżości żywności. Pozwala to uniknąć niepotrzebnego wyrzucania jedzenia na podstawie samej daty przydatności. Konsumenci często pozbywają się produktów, kierując się datą „najlepiej spożyć przed”, mimo iż żywność przez cały czas nadaje się do spożycia. Inteligentne opakowania próżniowe i zwykłe eliminują tę niepewność. Dostarczają bowiem rzeczywistych informacji o jakości produktów.
Biodegradowalne i ekologiczne alternatywy
Ograniczanie marnowania żywności, to także zmniejszanie ilości odpadów opakowaniowych. Dlatego coraz większą popularność zyskują biodegradowalne materiały, które oprócz ochrony żywności, są przyjazne dla środowiska. Opakowania bio na bazie celulozy, jadalne folie czy bioplastiki rozkładają się znacznie szybciej niż tradycyjny plastik. Nie pozostawiają po sobie szkodliwych substancji.
Próżniowe i hermetyczne opakowania
Jednym ze skutecznych sposobów na wydłużenie trwałości produktów spożywczych jest pakowanie próżniowe. Usunięcie powietrza z opakowania spowalnia procesy psucia i rozwój bakterii. Tego typu worki do próżniowego pakowania żywności sprawdzają się w przemyśle spożywczym i w gospodarstwach domowych. Konsumenci coraz częściej sięgają bowiem po urządzenia do pakowania próżniowego, by dłużej przechowywać świeżą żywność.
Materiał sponsorowany