Delikatny i puszysty omlet chmurka to świetny przepis na śniadanie. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych i prostych składników.
Lekki omlet na słono
Omlety to potrawa, która zwykle kojarzy nam się z czymś słodkim, na przykład z dżemem, owocami lub cukrem pudrem. Jednak równie pyszne są w wersji wytrawnej, z warzywami, mięsem czy serem. Wersja francuska omleta, znana jako omlet soufflé, znana jest z tego, iż jest bardzo puszysta i delikatna. To właśnie francuscy kucharze w XVIII wieku rozpowszechnili w Europie metodę gotowania omleta na wolnym ogniu, co zapewnia idealną konsystencję i puszystość.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Omlet chmurka
Składniki:
- 4 jajka
- masło
Dodatki
- szynka
- ser
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miski lub wysokiego naczynia i rozkłóć przy pomocy widelca. Na patelni rozgrzej masło i wlej przez sitko przygotowane jajka.
Omlet chmurka- Pyszności
Po chwili przerzuć omlet na drugą stronę, aby masa jajeczna dobrze się ścięła. Następnie posyp całość startym serem. Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella, gouda lub cheddar. Dodaj pokrojoną w słupki szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Możesz oczywiście pominąć dodatek mięsa i zaserwować omlet w wersji wegetariańskiej. Dobierz takie dodatki, jakie lubisz najbardziej.
Omlet chmurka- Pyszności
Podaj omlet od razu po przygotowaniu. Proste, smaczne i szybkie danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy też kolacja na ciepło.
Smacznego!
Omlet chmurka- Pyszności