Ogórkową robię tylko z tym nietypowym dodatkiem. Cała rodzina prosi o dokładkę

top.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Zimą często robimy na obiad rozgrzewającą zupę ogórkową. Jej głównym składnikiem są oczywiście ogórki kiszone, jednak w wielu domach podaje się ją z różnymi dodatkami. Tym razem przedstawiamy przepis na tę zupę z nietypowymi składnikami, o których mało kto słyszał. Dzięki nim to danie zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku.

Wiele osób lubi mocno kwaśną zupę ogórkową. Często jednak nie jesteśmy w stanie zjeść jej dużo. Chcesz przygotować delikatniejszą wersję ogórkowej? W takim razie dodaj do niej dwa nietypowe składniki, dzięki którym powstanie syty obiad. Nie skończy się na jednym talerzu.

Co dodajemy do zupy ogórkowej? Niektóre składniki mogą zaskakiwać

Ogórki, które kisiliśmy wiosną i latem, nadają się na dobrą bazę do zupy ogórkowej. Możemy używać choćby tych przekiszonych (kapci), dzięki czemu danie będzie bardziej wyraziste. Co z dodatkami?

Zupę ogórkową najczęściej podaje się z dodatkami tj. ziemniaki, biały ryż czy makaron. Mało kto słyszał, iż można jeść ją z...kaszą manną i jajkami. Dlaczego warto dorzucić te dwa składniki do tego dania?

Kaszę mannę dodaje się do rosołu w Małopolsce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wsypać dwie łyżki tego produktu do zupy ogórkowej. Dzięki niemu będzie gęsta i bardziej treściwa.

Z kolei jajko na twardo zwykle dodawane jest do zupy szczawiowej albo żurku. W tym przypadku również wpłynie korzystnie na smak ogórkowej.

Przepis na zupę ogórkową z kaszą manną i jajkami

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych;
  • 100 ml wody z ogórków kiszonych;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 150 ml śmietany 18%;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny;
  • 3 jajka na twardo;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na początek ścieramy ogórki na małych albo średnich oczkach. Następnie podsmażamy je na maśle przez około 10 minut po to, aby zmiękły i puściły wodę.

W kolejnym kroku odlewamy kilka łyżek zimnego bulionu i dodajemy do niego kaszę mannę. Mieszamy całość, aby pozbyć się grudek.

Zimny bulion z kaszą manną wlewamy do reszty zagotowanego bulionu i całość gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze przesmażone ogórki i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez 10 minut.

Potem wlewamy do kubka kilka łyżek wywaru i dodajemy do niego śmietanę, cały czas mieszając. Po chwili wlewamy ją do zupy ogórkowej.

Na koniec dolewamy jeszcze sok z ogórków kiszonych i doprawiamy zupę wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy ją z jajkami ugotowanymi na twardo. Warto przekroić je na ćwiartki. Całość możemy udekorować koperkiem.

Zobacz też:

​Chcesz schudnąć? Jedź ten produkt na śniadanie

Zrób je zamiast tradycyjnych pączków. Z przepisu mojej babci wychodzą palce lizać

Do szarlotki oprócz jabłek dodaj ten składnik. Wszyscy przyjdą po dokładkę

Idź do oryginalnego materiału