Ogórki są wykorzystywane do przygotowywania domowych przetworów już od bardzo dawna. w okresie letnim są łatwo dostępne i tanie, dlatego jest to znakomita pora do robienia weków. W naszych spiżarniach znajdujemy zwykle tradycyjne ogórki kiszone i konserwowe, ale w tym roku prym wiedzie nowa kulinarna propozycja - ogórki z przyprawą gyros. Świetnie smakują jako przekąska, ale można je wykorzystać także jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Ogórki gyros do słoików na zimę. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania przekąski?
Robienie domowych przetworów na zimę to ważna część naszej tradycji kulinarnej. Receptury na smakowite weki często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. I choć podtrzymywanie tradycji jest bardzo ważne, to od czasu do czasu warto postawić także na bardziej nowoczesne rozwiązania, jak chociażby ogórki gyros do słoików.
Przekąska jest inspirowana popularną sałatką gyros, a dominują w niej nuty smakowe charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Smakowite ogórki z przyprawą gyros przygotujesz z następujących składników:
2 kg ogórków gruntowych
2 cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
250 ml octu
125 ml oleju rzepakowego
400 g cukru
2 płaskie łyżki soli
4 płaskie łyżki przyprawy gyros
2 łyżeczki słodkiej papryki
Przepis na ogórki z przyprawą gyros. Sposób przygotowania krok po kroku
Znajomi, którzy wypróbują ten rarytas, na pewno poproszą Cię o przepis na ogórki z przyprawą gyros. Pyszną sałatkę do słoików na zimę przygotujesz zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, marchewkę ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, a następnie dodajemy cukier oraz przyprawy - sól, słodką paprykę i gyrosa
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby warzywa puściły sok
Do miski wlewamy olej i ocet. Ponownie dokładnie mieszamy zawartość
Słoiki wyparzamy, a następnie układamy w nich sałatkę, za każdym razem mocno dociskając zawartość do dna
Słoiki z sałatką szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy (duży garnek wyścielamy ściereczką bawełnianą, a następnie układamy weki i zalewamy wodą tak, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików, pasteryzujemy przez 15 minut)
Ostrożnie wyjmujemy słoiki i układamy do góry dnem do wystygnięcia
Przenosimy w suche i chłodne pomieszczenie, najlepiej do spiżarni lub piwnicy
Zobacz też: Ryba z grilla jak z bałtyckiej restauracji. Obiad nie za miliony, a w wakacyjnym klimacie