Słodkie korniszony są chrupiące, lekko kwaśne, jednak zdecydowanie przebija się w nich nuta słodyczy. Można zajadać się nimi zarówno w środku lata, jak i zimą, kiedy tak bardzo tęsknimy za letnimi smakami. Ogórków w wersji na słodko nie może zabraknąć w twojej spiżarni.
Składniki na słodkie korniszony
Słodkie korniszony zawsze robię z gruntowych, jędrnych, małych i wąskich ogórków. Najważniejsze, żeby nie były przejrzałe. W przeciwnym wypadku zmiękną w zaprawie. Nie polecam również używania dużych i powyginanych warzyw, ponieważ trudno pomieścić je w słoiku.
Przed robieniem korniszonów w wersji na słodko, warto namoczyć ogórki w wodzie. Dzięki temu wyjdą bardziej chrupiące.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia słodkich korniszonów? Oto lista:
- 2 kg ogórków gruntowych;
- 1 l wody;
- 200 ml octu 10 proc.;
- 200 g cukru białego lub trzcinowego;
- 4 łyżeczki soli;
- 1 marchewka;
- 1 cebula;
- 5 ziaren pieprzu ziarnistego na słoik;
- 4 ziarna ziela angielskiego na słoik;
- 2 ząbki czosnku na słoik;
- 2 liście laurowe na słoik;
- 1 gałązka kopru z baldachem na słoik;
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik.
Przepis na słodkie korniszony
Na początek dokładnie umyj ogórki, a marchewkę i cebulę obierz, a potem pokrój w plasterki. Potem powkładaj te warzywa do słoików razem z pieprzem ziarnistym, zielem angielskim, czosnkiem, liśćmi laurowymi, koprem i gorczycą.
W kolejnym kroku przygotuj zalewę: zagotuj wodę, dodaj do niej ocet, cukier i sól. Potem zalej nią słoiki tak, żeby przykryć całkowicie ogórki.
Na koniec zakręć naczynia i pasteryzuj je przez 5 minut, od momentu, gdy woda się zagotuje. Po tym procesie ostudź słoiki i przenieś słodkie korniszony do spiżarni lub piwnicy.
Z czym podawać słodkie korniszony?
Słodkie korniszony smakują wspaniale samodzielnie jako przekąska imprezowa. Będą idealnym dodatkiem do grilla - dobrze komponują się z kiełbasą albo karczkiem.
Możesz serwować je do obiadu zamiast surówek. Poza tym pasują też do kanapek, zwłaszcza tych z pasztetem. Te ogórki w wersji na słodko można wykorzystać do sałatek, burgerów czy wrapów. Jak widać, propozycji podania jest naprawdę wiele.
Zobacz też:
Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, iż nie mają mięsa
Deklasuje lody i gofry nad Bałtykiem. Teraz tym zajadają się wczasowicze
Biszkopt mojej babci nigdy nie opada. Robi go tylko z 3 składników