Ogórki małosolne Ani Starmach mają wyjątkowy smak. Dodaje składnik, który wielu kojarzy się z rosołem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ania Starmach zdradziła, jak przygotowuje ogórki małosolne - Pyszności; foto: Canva


Ania Starmach zdradziła swój autorski przepis na ogórki małosolne. Jeden ze składników, które słynna kucharka wrzuca do słoika z warzywami, może cię zaskoczyć. Zobacz pełną recepturę i daj nam znać, co o niej sądzisz!

Dopracowany do perfekcji warsztat kulinarny Ani Starmach pozwala nam założyć, iż jej przepisy nie są w najmniejszym stopniu przypadkiem, a przemyślanym zabiegiem, szlifowanym przez wiele lat pracy za sterami kuchni. Ta niepozorna – bo bezpretensjonalna, urocza i uprzejma – osoba zna się przecież na gotowaniu jak mało kto. Ania Starmach swoją wiedzę zdobywała nie tylko w nasłynniejszej kulinarnej szkole świata, Le Cordon Bleu, ale również na stażu we francuskiej, trzygwiazdkowej restauracji.

Ania Starmach zdradziła, jak przygotowuje ogórki małosolne – Pyszności; foto: Canva

Dlatego też jeżeli Ania Starmach mówi, żeby do ogórków małosolnych dodać jeszcze liście laurowe – to nie mamy powodu, żeby jej nie wierzyć. Pozwól więc, iż zademonstrujemy ci teraz przepis gwiazdy polskiej sceny kulinarnej, a ty sam ocenisz, czy ma on ręce i nogi. My zamierzamy już niedługo wcielić go w życie i jesteśmy pewni, iż wszystko się powiedzie, a ogórki wyjdą smaczne jak nigdy. W końcu – jak swój przepis opisała Starmach – jest on „doskonałą zapowiedzią lata”. Jak tu z tego nie skorzystać?

Ogórki małosolne według Ani Starmach

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej nie za duże, jędrne i o cienkiej skórce – red.)
  • 2.5 l wody
  • 8 gałązek kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne z dodatkiem liści laurowych? – Pyszności; foto: Canva

  • Najpierw zagotuj wodę z dodatkiem trzech łyżek soli. Kiedy przyprawa się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż solanka ostygnie. Powinna być letnia, kiedy będziesz nią zalewał ogórki.
  • Ząbki czosnku obierz i przekrój w połówki. Ogórki gruntowe dokładnie umyj.
  • Teraz przełóż połowę czosnku i kopru na dno glinianego naczynia. Na nich ułóż ogórki gruntowe i przykryj je drugą połową czosnku i kopru. Do naczynia wrzuć jeszcze liście laurowe.
  • Całość zalej letnią solanką i przykryj talerzykiem. Po 24 godzinach ogórki małosolne są już gotowe do jedzenia, chociaż Ania poleca poczekać 3 dni – podobno wtedy są najlepsze. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału