Sezon na ogórki gruntowe trwa w najlepsze. To idealny moment na to, aby świeże plony łączyć z zalewą i zamykać w słoikach. W ten sposób otrzymujemy jedną z pyszniejszych przekąsek, która zachwyca smakiem nie tylko wtedy, gdy jest podawana solo, ale również jako dodatek do kanapek, zup czy sałatek. Podjęcie się tej czynności we właściwym czasie to najważniejszy element produkcji przetworów. Oprócz tego aspektu warto wziąć pod uwagę również trzy inne czynniki pozwalające nam przyrządzić chrupiące niczym chipsy kiszonki. Siostra Anastazja w swoim przepisie zdradziła na ten temat więcej szczegółów, a my przybliżymy je wam w tym artykule.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Jak zrobić ogórki kiszone? Siostra Anastazja podpowiada, na co warto zwrócić uwagę
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym uznaniem wielu osób. Przyrządzając potrawy w oparciu o jej receptury, można mieć pewność, iż smak nas nie zawiedzie. Podobnie jest w przypadku ogórków kiszonych, które nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale także zachwycają swoją chrupkością.
Zobacz też: Świetny przepis na szare kluski jak za dawnych lat. Co za pychota!
Chcąc przyrządzić idealne, jędrne i soczyste kiszonki, wystarczy przestrzegać trzech zasad:
Wybrać odpowiedni gatunek warzyw (najlepiej według siostry Anastazji sprawdzają się: Julian, Botus, Andrus, Octopus).
Przestrzegać ściśle określonych proporcji, jeżeli chodzi o przygotowanie zalewy.
Zasilić roztwór odpowiednimi dodatkami - czosnek, chrzan, koper.
Oprócz tego spore znaczenie ma również termin kiszenia. Jak już wspomnieliśmy, najbezpieczniej jest przeprowadzić ten zabieg w środku lata (koniec lipca, początek sierpnia), kiedy warzywa są najświeższe. Zamykanie ogórków w słoikach we wrześniu to ryzyko. Kulinarnej porażki z całą pewnością unikniesz, jeżeli zastosujesz się do powyższych wskazówek oraz wdrożysz w życie niżej podany przepis.
Jak kisić ogórki? Ogórki kiszone w słoikach - przepis jest banalnie proste
Słysząc, jak nasi bliscy przegryzają ogórki kiszone zrobione z przepisu siostry Anastazji, nie będziemy w stanie przejść obojętnie. Chcąc przygotować chrupiący przysmak, będziemy potrzebować:
2 kg ogórków
2 l wody
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
10 baldachów koperku
2 główki czosnku
1 korzeń chrzanu
W pierwszej kolejności należy namoczyć ogórki w zimnej wodzie. Proces ten powinien trwać minimum godzinę. Zanim warzywa będą gotowe, zacznij oczyszczać słoiki, w których będziesz przechowywać kiszonki. Do umytych i osuszonych pojemników włóż po 2 ząbki czosnku, 1 koper i niewielki kawałek chrzanu. Kiedy ogórki zostaną dokładnie wymoczone, umyj je, a następnie włóż do słoików - najciaśniej jak to możliwe. Całość zalej roztworem z wody i soli. Po pokryciu ogórków wywarem natychmiast zakręć słoik. Pamiętaj, aby przechowywać przetwory w chłodnym i suchym miejscu. Tak przygotowane kiszonki będą gotowe do spożycia już po trzech miesiącach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.