Miłośnicy złotego daru natury, pasjonaci pszczelarstwa, kucharze, restauratorzy i twórcy wyjątkowych produktów z miodem – czas na Was! Zapraszamy do udziału w ogólnopolskim konkursie „Smak Miodu 2026”, którego celem jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych miodów tradycyjnych, miodów z dodatkami oraz innych wyjątkowych produktów pochodzenia pszczelego z całego kraju. Kategorie konkursowe to: miody tradycyjne, miody z dodatkami, napoje z wykorzystaniem miodu, w tym miody pitne oraz inne produkty pochodzenia pszczelego.
Do konkursu zaproszone są: gospodarstwa pasieczne i agroturystyczne, restauracje i obiekty gastronomiczne, szkoły gastronomiczne, fundacje, stowarzyszenia oraz inni przetwórcy miodu i produktów pszczelich. Każdy uczestnik może zgłosić do 5 produktów w każdej kategorii, pod warunkiem iż są one dostępne na rynku. Wypełniony i podpisany formularz zgłoszenia należy przesłać do 7 stycznia 2026 roku na adres e-mail: [email protected]. Regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.instytutskrzynki.pl. Tam też więcej informacji o konkursie, którego organizatorem i sponsorem nagród jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki














