Oferta cukierni na święta wielkanocne jest z roku na rok coraz bogatsza

radiokielce.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: 21.03.2024. Kielce. Cukiernia Cztery Pory Roku / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce


Nie tylko wielkanocne baby, bakaliowe mazurki, ale także ciasta bazyliowe, szpinakowe oraz wypieki z pistacjami. Oferta cukierni na święta wielkanocne jest z roku na rok coraz bogatsza i bardziej fantazyjna.

W większości cukierni przyjmowane są już zamówienia na konkretne wypieki, a wśród tych najbardziej popularnych są te, które kojarzą się z Wielkanocą. Lidia Szafarczyk z Kawiarni Cztery Pory Roku w Kielcach przyznaje, iż zauważa większe zainteresowanie zakupem gotowych ciast, niż w latach ubiegłych.

– Królują tradycyjne ciasta – babki drożdżowe, mazurki w wielu rodzajach, smakach i wyglądzie. W tym roku gorąco polecamy też nowości – sernik pistacjowy i mazurek pistacjowy, ale też mazurki śliwkowo-toffikowe, czy morelowe – zachęca.

Pistacjowe smakołyki oferuje coraz więcej cukierni w Kielcach i są rzeczywiście tym, co mieszkańcom szczególnie smakuje.

– Również w cukierni La Baguette w Kielcach, gdzie klienci poza wielkanocnymi standardami wybierają właśnie ciasta z tym dodatkiem – mówi właścicielka Marta Kowalczyk.

Podkreśla, iż klienci poza wypiekami kojarzącymi się z Wielkanocą zamawiają to, co lubią – sernik baskijski z kajmakiem, ale też tartę pistacjową. Na pistacje jest absolutny szał, robimy choćby tort pistacjowy – podkreśla właścicielka.

W Świecie Słodyczy w Kielcach wypieki wielkanocne będzie można dostać tuż przed świętami, ponieważ cukiernia organizuje coroczny kiermasz świąteczny. Aneta Lutwin, mistrz cukiernictwa mówi, iż klienci kupią wtedy tradycyjne wielkanocne ciasta.

– U nas będą one wypiekane na bieżąco, by klienci mogli je otrzymać świeże, zwykle pozostało ciepłe. Kiermasz organizujemy w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Wtedy też proponujemy klientom babki, makowce, serniki, mazurki – wymienia.

W Świecie Słodyczy klienci także mogą liczyć na nowości – te inspirowane są naturą. Wśród nich są ciasta bazyliowe, szpinakowe, ale też mazurki zdobione dziką różą, czy berberysem.

Ceny w cukierniach są różne, ale klienci muszą przygotować się, iż za jedno ciasto zapłacą choćby ponad 100 zł. Poniżej tej kwoty zakupią wypieki prostsze typu baby wielkanocne, czy mazurki, ale rzadko kiedy tańsze, niż 50 zł za sztukę.


Idź do oryginalnego materiału