Odchudzona Danuta Martyniuk poleca tę surówkę. Sos jest pyszny i niezwykle zdrowy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ocet jabłkowy - Pyszności; źródło: Stock


Danuta Martyniuk, żona najsłynniejszego piosenkarza disco-polo zachwyca metamorfozą sylwetki. Udało jej się zrzucić 15 kilogramów. A wszystko dzięki zdrowej diecie. Teraz kobieta dzieli się przepisami na fit dania, które pomogły jej w przemianie. Przygotujcie surówkę według jej receptury. Dodany do niej sos ma magiczne adekwatności.

Niedawno żona gwiazdora disco-polo gościła w „Pytaniu na śniadanie”, gdzie wyjawiła, co było dla niej motywacją do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Wyznała również, iż sekretem jej sukcesu jest aktywność fizyczna, a przede wszystkim świadome odżywianie, w tym odpowiedni dobór i łączenie produktów. Podzieliła się również przepisami, z których korzysta, komponując posiłki. Jednym z jej ulubionych jest surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem sosu na bazie octu jabłkowego.

Czytaj tu: Danuta Martyniuk schudła ponad 15 kg. Wyznała, iż wykluczyła z diety tylko trzy produkty

Ocet jabłkowy – Pyszności; źródło: Stock

Ocet jabłkowy pomaga w zrzucaniu wagi

Jako środek na odchudzanie, ocet jabłkowy był już znany w czasach starożytnych. Zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jego stosowanie przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Substancje zawarte w occie pomagają też rozszczepić tłuszcze, usuwają złogi i tym samym przyczyniają się do obniżenia wagi ciała. Zwiększa też uczucie sytości po spożyciu pokarmów. Najlepiej przygotować go samodzielnie. Jest znakomitą przyprawą do mięs, sałatek i surówek. I właśnie przepisem na surówkę z sosem na bazie octu jabłkowego podzieliła się Danuta Martyniuk. Zrobisz ją w kilka chwil.

Sprawdź przepis na domowy ocet jabłkowy: Tak ocet jabłkowy robi siostra Anastazja. Jest sto razy lepszy od sklepowego i prawie nic nie kosztuje

Surówka z czerwonej kapusty Danuty Martyniuk – przepis

Składniki:

  • ćwiartka niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • duże, winne jabłko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści i drobno poszatkuj. Natomiast marchew oraz jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość przełóż do dużej, głębokiej salaterki i dokładnie wymieszaj.
  2. Do osobnej miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego. Dodaj do niego cukier i sól. Wymieszaj, by się rozpuściły
  3. Gotowym sosem polej warzywa z jabłkiem i raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw do lodówki na 30 minut, by smaki się połączyły. Możesz ją jeść jako przekąskę między posiłkami lub podać w charakterze dodatku do dań głównych.

Zobacz przepis na brazylijskie hot dogi z naszego kanału na YouTube

Idź do oryginalnego materiału