'Smaki Pokoleń' - to hasło tegorocznej 16. edycji Festiwalu Opolskich Smaków. W ostatni weekend sierpnia (29-31.08) plac Kopernika w Opolu zamieni się w arenę smaków z całego świata. Nie zabraknie również kuchni regionalnej i opolskiego karpia oraz występów muzycznych.
- Podczas festiwalu będziemy mogli poznać bogactwo i różnorodność naszej kuchni regionalnej. Stawiamy na lokalnych producentów, dlatego w piątek, podczas otwarcia wraz z Lokalną Grupą Rybacką Opolszczyzna przygotujemy dla uczestników zupę z karpia - mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji w opolskim ratuszu. - Gwiazdami tegorocznego festiwalu opolskich smaków w sobotę i w niedzielę będą pani Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef oraz Tomasz Marczewski, półfinalista tej samej edycji programu. Kucharze przygotują dla uczestników imprezy między innymi opolski żar, czyli warzywa w tempurze, policzki wołowe w przyprawach korzennych, a na scenie zaprezentują się również szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj, a także Lasy Państwowe, które promują swój projekt kulinarny 'Dobre z Lasu'.- Naszym celem jest między innymi propagowanie…Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu
radio.opole.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Konferencja prasowa zapowiadająca Festiwal Opolskich Smaków [fot. Jędrzej Łuczak]
- Strona główna
- Kuchnia
- Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu
Powiązane
Przybyli z bagażami
8 godzin temu
Powrót z towarzyszem
9 godzin temu
Polecane
Jak pikantne jedzenie wpływa na twój organizm?
12 godzin temu
Botoks pod lupą. Pilny komunikat po serii zatruć!
16 godzin temu
Idziesz na grzyby? O tym musisz pamiętać
18 godzin temu
Sen, stres i cukier — jak styl życia wpływa na glikemię?
19 godzin temu
Zatrucia toksyną botulinową. Polskie organy ostrzegają…
19 godzin temu
Wegovy zatwierdzony do leczenia MASH
19 godzin temu
ŚCO zaprasza pacjentów ze stomią na spotkanie
20 godzin temu