'Smaki Pokoleń' - to hasło tegorocznej 16. edycji Festiwalu Opolskich Smaków. W ostatni weekend sierpnia (29-31.08) plac Kopernika w Opolu zamieni się w arenę smaków z całego świata. Nie zabraknie również kuchni regionalnej i opolskiego karpia oraz występów muzycznych.
- Podczas festiwalu będziemy mogli poznać bogactwo i różnorodność naszej kuchni regionalnej. Stawiamy na lokalnych producentów, dlatego w piątek, podczas otwarcia wraz z Lokalną Grupą Rybacką Opolszczyzna przygotujemy dla uczestników zupę z karpia - mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji w opolskim ratuszu. - Gwiazdami tegorocznego festiwalu opolskich smaków w sobotę i w niedzielę będą pani Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef oraz Tomasz Marczewski, półfinalista tej samej edycji programu. Kucharze przygotują dla uczestników imprezy między innymi opolski żar, czyli warzywa w tempurze, policzki wołowe w przyprawach korzennych, a na scenie zaprezentują się również szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj, a także Lasy Państwowe, które promują swój projekt kulinarny 'Dobre z Lasu'.- Naszym celem jest między innymi propagowanie…Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu
radio.opole.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Konferencja prasowa zapowiadająca Festiwal Opolskich Smaków [fot. Jędrzej Łuczak]
- Strona główna
- Kuchnia
- Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu
Powiązane
Pokochasz to śniadanie. Smakuje jak ciasto czekoladowe
2 godzin temu
Chicago – zimowa stolica Ameryki!
4 godzin temu
Bakterie i wirusy nie biorą urlopu
6 godzin temu
Bezpieczne nagrody dla psów - co warto wiedzieć
7 godzin temu
Polecane
Trujący nawóz w suplementach. Polacy łykają jak cukierki
16 godzin temu
Wsparcie odporności – jesienne sposoby
18 godzin temu
Program konferencji XII Hot Topics Diabetologia
18 godzin temu















