'Smaki Pokoleń' - to hasło tegorocznej 16. edycji Festiwalu Opolskich Smaków. W ostatni weekend sierpnia (29-31.08) plac Kopernika w Opolu zamieni się w arenę smaków z całego świata. Nie zabraknie również kuchni regionalnej i opolskiego karpia oraz występów muzycznych.
- Podczas festiwalu będziemy mogli poznać bogactwo i różnorodność naszej kuchni regionalnej. Stawiamy na lokalnych producentów, dlatego w piątek, podczas otwarcia wraz z Lokalną Grupą Rybacką Opolszczyzna przygotujemy dla uczestników zupę z karpia - mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji w opolskim ratuszu. - Gwiazdami tegorocznego festiwalu opolskich smaków w sobotę i w niedzielę będą pani Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef oraz Tomasz Marczewski, półfinalista tej samej edycji programu. Kucharze przygotują dla uczestników imprezy między innymi opolski żar, czyli warzywa w tempurze, policzki wołowe w przyprawach korzennych, a na scenie zaprezentują się również szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj, a także Lasy Państwowe, które promują swój projekt kulinarny 'Dobre z Lasu'.- Naszym celem jest między innymi propagowanie…Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu
radio.opole.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Konferencja prasowa zapowiadająca Festiwal Opolskich Smaków [fot. Jędrzej Łuczak]
- Strona główna
- Kuchnia
- Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu
Powiązane
Dodana do warzyw, rozkłada cenne witaminy. Uważaj
1 godzina temu
Nadmiar słów
2 godzin temu
Polecane
Jeżyny – skarbnica antyoksydantów
2 godzin temu
Biała Sobota w Kaliszu. Bezpłatne badania dla mieszkańców
12 godzin temu
Ból pleców w pracy? Uprawianie sportu może to zmienić
17 godzin temu