Od karpia po dziczyznę. Przed nami festiwal smaków w stolicy regionu

radio.opole.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Konferencja prasowa zapowiadająca Festiwal Opolskich Smaków [fot. Jędrzej Łuczak]


'Smaki Pokoleń' - to hasło tegorocznej 16. edycji Festiwalu Opolskich Smaków. W ostatni weekend sierpnia (29-31.08) plac Kopernika w Opolu zamieni się w arenę smaków z całego świata. Nie zabraknie również kuchni regionalnej i opolskiego karpia oraz występów muzycznych.

- Podczas festiwalu będziemy mogli poznać bogactwo i różnorodność naszej kuchni regionalnej. Stawiamy na lokalnych producentów, dlatego w piątek, podczas otwarcia wraz z Lokalną Grupą Rybacką Opolszczyzna przygotujemy dla uczestników zupę z karpia - mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji w opolskim ratuszu. - Gwiazdami tegorocznego festiwalu opolskich smaków w sobotę i w niedzielę będą pani Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef oraz Tomasz Marczewski, półfinalista tej samej edycji programu. Kucharze przygotują dla uczestników imprezy między innymi opolski żar, czyli warzywa w tempurze, policzki wołowe w przyprawach korzennych, a na scenie zaprezentują się również szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj, a także Lasy Państwowe, które promują swój projekt kulinarny 'Dobre z Lasu'.- Naszym celem jest między innymi propagowanie…
Idź do oryginalnego materiału