Ochla zaprasza na Święto Produktu Regionalnego. Smaki regionu w jednym miejscu [WIDEO]
wzielonej.pl 2 miesięcy temu
Trzeba przygotować podniebienia – 31 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Ochli odbędzie się Święto Produktu Regionalnego. To propozycja dla fanów lokalnej kuchni. Na miejscu będzie okazja spróbować wyjątkowych potraw i spotkać się z producentami.
– To będzie też moment, żeby poznać historię regionu – mówi Tadeusz Woźniak, dyrektor muzeum.
Jak wiemy, po wojnie tutaj osiedliło się mnóstwo różnych nacji. Byli to bukowieńczycy, kresy wschodnie, centralna Polska, Wielkopolska, Dolny Śląsk. I każda praktycznie grupa przywiozła ze sobą specyficzne produkty, specyficzne przepisy. A tutaj w Lubuskiem myślę, iż jako ewenement tutaj w skali kraju jest pomieszanie tych wszystkich smaków. W związku z czym doceniamy naszych producentów za to, iż kultywują tą tradycję. Że te smaki się pomieszały, tak jak i rodziny się pomieszały.
Oprócz produktów dostępnych na co dzień, odwiedzający będą mogli spróbować kulinarnych perełek. Mówi Marta Forszpaniak, dyrektorka Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Też postawiliśmy nacisk na produkty tradycyjne. Czyli to są takie produkty, które mają udokumentowaną historię, które są wytwarzane od ponad 25 lat. Więc takie produkty też chcemy, aby była możliwość ich degustacji, bo one nie zawsze są na co dzień dostępne. Także o ile chcieliby Państwo spróbować wędlin, czy kiełbasy kresowej, czy na przykład smalcówek, czyli specjalnie wyrabianych ciastek, czy piernika lubuskiego, czy soków mętnych naturalnie, czy na przykład dziczyzny, czyli kiełbasy palcówki, to będzie ku temu okazja, bo średnio co godzinę właśnie będzie się odbywała degustacja takiego produktu tradycyjnego.
Impreza potrwa od godziny 10:00 do 15:00. W programie zaplanowano również gotowanie na żywo – chłodnik lubuski przygotuje Tomasz Proc. Organizatorzy zadbali też o atrakcje dodatkowe: warsztaty rękodzielnicze i muzykę na żywo. Na scenie wystąpi lokalny zespół Echa oraz wrocławski muzyk Wojtek Kiełbasa.