Obniża zły cholesterol i ciśnienie. Niedoceniana roślina, którą warto jeść

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Czasami choćby niewielkie zmiany w naszym jadłospisie okazują się bardzo korzystne dla zdrowia. Oto warzywa, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Stanowią one istotny element profilaktyki chorób serca.
W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć fasoli. Jest ona bogata między innymi w błonnik, białko, żelazo, beta-karoten, magnez, wapń, witaminy z grupy B. Nie dziwi więc fakt, iż lekarze podkreślają, iż to sprzymierzeniec zdrowego serca i dobrego zdrowia.


REKLAMA


Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez:


Fasola w diecie. Dlaczego warto spożywać ją regularnie?
jeżeli spożywamy fasolę regularnie, możemy poprawić pracę tętnic, obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, a także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Warto dodać, iż strąki fasoli mają działanie przeciwutleniające. Walczą więc z nadmiarem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu i zwiększają ryzyko występowania chorób nowotworowych. Ponadto u osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii.


Poprawi krążenie krwi i wesprze układ żylny
Ważnym elementem profilaktyki chorób serca jest również witamina E. To najważniejszy składnik, który pomaga w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych. Jej adekwatności przeciwzapalne nie tylko wspomagają układ żylny, ale także poprawiają krążenie krwi. Warzywa, które są w nią bogate to przede wszystkim: brokuły, szparagi, szpinak.
jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu, nie możemy zapominać także o regularnej aktywności fizycznej, rezygnacji z używek takich jak alkohol czy papierosy, a także badaniach kontrolnych. Wszystkie te elementy pomogą nam odpowiedni zadbać o dobrą kondycję serca. Jak dbasz o swoje zdrowie? Zachęcamy do udziału w naszej sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału