
Choć zasadniczo to bardzo prosta czynność, każdy czasem trafia na jajko, które po prostu nie chce się obrać. Skorupka kruszy się na drobne kawałki, boleśnie wbija się pod paznokcie, ciężko odrywa się od jajka, a gdy już to zrobi, odchodzi z kawałkiem białka. W efekcie całe jajko pokryte jest nieestetycznymi dziurami, a nasza irytacja sięga zenitu. Możesz to jednak zmienić. Wystarczy, iż poznasz ten sposób na obieranie jajek i możesz zapomnieć o żmudnej walce ze skorupką raz na zawsze.
Dlaczego skorupka czasem nie chce odejść?
Może Cię to zdziwić, ale ciężko odchodząca skorupka wcale nie świadczy źle o samym jajku. Wręcz przeciwnie problemy z obraniem jajka mogą wynikać z tego, iż jest ono bardzo świeże. Wynika to z poziomu pH w jajku, niskie w świeżych jajkach odpowiada, za mocniejsze przywieranie jajka do błony skorupkowej. Z upływem kolejnych dni poziom pH w jajku wzrasta, dzięki czemu wiązania z błoną osłabiają się, a jajko znacznie łatwiej się obiera. Kolejną kwestią jest czas gotowania, zbyt krótki lub zbyt długi również wpływa niekorzystnie na łatwość odchodzenia skorupki.

Trik na obieranie jajek
Wszyscy znają ten klasyczny sposób — rozbijanie skorupki i odrywanie popękanych kawałków, ale da się zrobić to prościej. W tym celu będą potrzebne Ci tylko ugotowane jajka, mały plastikowy pojemnik z pokrywką i niewielka ilość wody. Jajko umieść w pojemniku i zalej wodą, a następnie zamknij i mocno wstrząsaj. Jajko obijając się o ścianki pudełka, popęka i z pomocą znajdującej się tam wody obierze się samo, a Ty nie będziesz musiała już więcej walczyć z ciężko odchodzącą skorupką.











