Obiad za godzinę, a mięso zamrożone i twarde jak skała? Oto co zrobić

g.pl 2 tygodni temu
Na pewno niejednokrotnie zdarzyło ci się zapomnieć wyjąć mięso z zamrażalnika. Spokojnie, są sposoby na to, żeby uratować tę z pozoru trudną sytuację. Istnieje bowiem kilka bezpiecznych i szybkich metod na rozmrażanie mięsa. W tym artykule podpowiemy, jak gwałtownie rozmrozić mięso, nie tracąc przy tym jego smaku i jakości.
Najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa to zostawienie go w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Takie rozmrażanie jest najbezpieczniejsze i pomaga zachować soczystość. Ale co zrobić, gdy nie mamy tyle czasu albo gdy całkowicie zapomnieliśmy o tym, żeby wyjąć mięso z zamrażalnika?


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Jak rozmrażać mięso w wodzie?
Jedną ze skutecznych i szybkich metod rozmrażania mięsa jest jego zanurzenie w zimnej wodzie. W tym celu mięso (koniecznie w szczelnym opakowaniu) umieszczamy w misce z zimną wodą. Ważne jest, aby pamiętać o zmianie wody - powinniśmy robić to mniej więcej co pół godziny. W taki sposób mięso rozmrozimy w około 1-2 godziny. To skuteczny sposób rozmrażania każdego rodzaju mięsa, zarówno kurczaka, schabu, jak i mięsa wołowego.
Sprawdź, jak gwałtownie rozmrozić mięso mielone
Mięso mielone rozmraża się o wiele szybciej niż duże zamrożone kawałki kurczaka czy schabu. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć proces rozmrażania, można włożyć mięso do plastikowej torebki, a następnie zanurzyć je w zimnej wodzie. Mięso mielone powinno być rozmrożone już po około 30-60 minutach.
Jak rozmrozić mięso w mikrofali?
Rozmrażanie mięsa w mikrofali to najszybsza opcja, ale należy pamiętać, iż wymaga ona specjalnej ostrożności. Planując rozmrozić mięso w mikrofali, musimy użyć programu "rozmrażanie" lub ustawić niską moc mikrofali (180-300 W). Następnie mięso wyjęte z folii umieszczamy na talerzu i rozpoczynamy rozmrażanie. Mięso musimy obracać co około 1-2 minuty, aby rozmrażanie zachodziło równomiernie. Pamiętaj także o tym, aby nie doprowadzić do gotowania mięsa - proces ten spowoduje, iż mięso wyschnie i straci swój smak.


Jak rozmrozić mięso mielone w mikrofali? Wystarczy 5-7 minut, pamiętając, aby obracać mięso co chwilę. Po rozmrożeniu od razu wykorzystaj mięso - nie powinno długo leżeć w temperaturze pokojowej.


Jak gwałtownie rozmrozić kurczaka?
Mięso kurczaka ma skłonność do szybkiego psucia się, dlatego powinniśmy tutaj szczególnie uważać. Jak gwałtownie rozmrozić kurczaka bez ryzyka? Najlepiej w przypadku tego mięsa sprawdzi się rozmrażanie go w zimnej wodzie. jeżeli zdecydujemy się na rozmrażanie w mikrofali, to powinniśmy nieustannie kontrolować cały proces i przekładać mięso mniej więcej co minutę. Po rozmrożeniu natychmiast ugotuj lub upiecz kurczaka.


Unikaj zostawiania surowego kurczaka na blacie w temperaturze pokojowej - zwiększa to ryzyko namnażania się bakterii.
Rozmrażanie mięsa - czego unikać?
Choć czasem kusi nas, by zostawić mięso "na szybko" na kuchennym blacie, ostrzegamy, iż to nie jest dobry pomysł. Należy bezwzględnie unikać:


rozmrażania mięsa w temperaturze pokojowej przez kilka godzin;
moczenia mięsa w gorącej wodzie;
ponownego zamrażania rozmrożonego produktu (chyba iż został ugotowany).


Nieodpowiednie rozmrażanie mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego, więc warto zachować ostrożność.


Mamy nadzieję, iż po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak rozmrozić mięso, aby proces ten był szybki i bezpieczny. Najlepiej sprawdzi się do tego zimna woda, a w ostateczności mikrofala. Pamiętaj, żeby zawsze zadbać o bezpieczeństwo i świeżość mięsa.
Idź do oryginalnego materiału