Masz ochotę na obiad w azjatyckim stylu, który będzie smakował jak z twojej ulubionej knajpki? Oto wieprzowina stir fry z warzywami. jeżeli wcześnie zamarynujesz mięso, przygotowanie tego dania nie zajmie ci więcej niż dwadzieścia minut.
Stir fry to popularna w Azji technika przyrządzania potraw. Jej nazwa wywodzi się od dwóch angielskich słów: stir (mieszać) i fry (smażyć). Stir fry polega na krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze. Dzięki temu użyte warzywa pozostają chrupiące i zachowują naturalną barwę, natomiast mięso jest soczyste.
Najlepszy do takiego smażenia będzie wok, w którym sprawnie przygotujesz smaczną potrawę. W ten sposób można poddać obróbce termicznej warzywa, mięsa, owoce morza lub tofu w wersji wegańskiej. Warto pamiętać, by podczas podsmażania stir-fry, energicznie potrząsać patelnią, aby warzywa i mięso nie przywarły do dna.
Paulina, która prowadzi fanpage Zgotowana Paula, często wykorzystuję tę technikę smażenia w swojej kuchni. Tym razem na rodzinny obiad lub szybką kolację proponuje danie w azjatyckim stylu. Wieprzowina stir fry to potrawa pełna smaku i aromatu. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni.
Wielbicielom azjatyckiej kuchni polecamy też przepis na kurczaka w sosie curry:
Wieprzowina stir fry z warzywami – przepis
Składniki:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 50 g sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 150 g czerwonej cebuli
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g marchewki
- 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
- 70 g sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 100 g groszku
- 150 g kapusty pak choi
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 200 g makaronu chow mein lub makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Wieprzowina stir fry to klasyczne danie azjatyckiej kuchni. Aby je przygotować, pokrój mięso w cienkie paski, a następnie natrzyj sosem sojowym i odstaw do lodówki na ok. 30 min. W woku lub na patelni o grubszym dnie rozgrzej nieco oleju i usmaż mięso. Kiedy będzie już gotowe, przełóż je do innego naczynia i odstaw. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w słupki, a paprykę w paski.
Nie wycierając woka, wrzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, cebulę, marchewkę i paprykę. Duś warzywa do miękkości. Potem wlej ok. 80 ml wody, dodaj cukier, sos sojowy i ostrygowy, groszek i pokrojoną kapustę. Wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj wcześniej usmażone mięso oraz ugotowany chiński makaron. Wymieszaj. Podawaj ze świeżą papryczką chili i szczypiorkiem.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami: