Łosoś z selerem to moje absolutne ulubione danie na niskowęglowodanowy obiad. Pyszny, sycący i zdrowy – czyli dokładnie taki, jak lubię. Ma w sobie wszystko, co dobre: kremowy seler korzeniowy z dodatkami, aromatycznego łososia smażonego na patelni i zero zbędnych składników. Idealny na szybki obiad w tygodniu – wystarczy ugotować i zmiksować seler z ulubionymi przyprawami (np. czosnkiem, masłem klarowanym czy świeżym tymiankiem), a w międzyczasie usmażyć rybę. Obiad low carb gotowy w 20 minut, a smakuje jak z dobrej knajpy.
Nie wiedziałam, iż smażony łosoś z selerem może smakować aż tak dobrze!
A jednak to możliwe! Łosoś z selerem może smakować aż tak dobrze. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze te dwa składniki ze sobą współgrają. Seler to mój stały zamiennik ziemniaków – często go używam w swoich obiadach, bo lubię jego subtelny smak i kremową konsystencję po zmiksowaniu.
Wystarczy odrobina masła, szczypta tymianku albo garść startego żółtego sera i to niepozorne warzywo nagle wskakuje na kulinarne wyżyny. Do tego łosoś – smażony na chrupko z zewnątrz, soczysty w środku. Prosto, gwałtownie i pysznie.
W tym przepisie dodałam też seler naciowy, który świetnie podbija smak i dodaje trochę świeżości. Prawda jest taka, iż to danie to efekt… czystek w lodówce przed urlopem. Ale jak się okazuje – najlepsze fuzje smaków często powstają właśnie wtedy, gdy trzeba coś zużyć. I dobrze, bo teraz to jedno z moich ulubionych połączeń!
Łosoś z selerem – zdrowa alternatywa, która nie smakuje jak dieta
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, szybki i niskowęglowodanowy obiad, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Łosoś z selerem to połączenie, które zaskakuje smakiem i prostotą. Kremowy seler korzeniowy z dodatkiem masła, tymianku albo żółtego sera smakuje wyjątkowo i doskonale zastępuje klasyczne ziemniaki.
Łosoś smażony na patelni dodaje daniu charakteru i sytości, a dzięki zdrowym tłuszczom omega-3 wpisuje się idealnie w założenia diety low carb, keto czy po prostu… zdrowego stylu życia.
To danie powstało z potrzeby wykorzystania resztek przed urlopem, ale efekt przerósł oczekiwania. Teraz łosoś z selerem to jedno z moich ulubionych dań na szybki obiad w tygodniu – smaczne, pożywne i gotowe w mniej niż 30 minut.
Spróbuj, jeżeli szukasz fit przepisu bez wyrzeczeń. Bo zdrowe jedzenie naprawdę może być pyszne – i wcale nie musi smakować jak dieta.

Smażony łosoś z selerem
DrukujSkładniki:
Purée z selera
300 g selera korzeniowego
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 36% tłuszczu
1 łyżka świeżego tymianku
sól morska do smaku
Łosoś smażony
600 g filetu z łososia
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka kaparów w zalewie
1 biała cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny + otarta skórka z ½ cytryny
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo
400 g zielonej fasolki szparagowej
koper do posypania
Przygotowanie:
Selera korzeniowego obrac i pokroic w kostke. Pokroic rowniez drobno lodygi selera selera naciowego. Umiescic warzywa w garnku, zalac woda i lekko posolic. Gotowac przez 20 minut do miekkosci, po czym odcedzic i zmiksowac na puree.
Przelozyc puree z powrotem do garnka dodac maslo, smietane, doprawic sola i pieprzem. Zagotowac. Jesli puree jest zbyt wodniste gotowac 10 minut bez przykrywki aby puree odparowalo.
Ugotowac fasolke w lekko osolonej wodzie. Odcedzic i oplukac zimna woda, aby zachowala swoj zywy zielony kolor.
Rozgrzac maslo na patelni. Lososia posolic i popierzyc. usmazyc na masle z obu stron. smazyc po poltorej minuty z kazdej strony lub w zaleznosci od grubosci filetow. Wyjac rybe na talerz. Wlac oliwe na te sama patelnie, sok z cytryny, dodac otarta skorke z cytryny, kapary, cebule drobno pokrojona i czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Smazyc prze 2 minuty az cebula sie zeszkli.
Ulozyc porcje puree z selera a na nim kawalek ryby. Obok polozyc szparagi. Polac rybe aromatycznym maslem i posypac koperkiem. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
- Seler korzeniowy obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego drobno posiekać. Warzywa umieścić w garnku, zalać wodą i lekko posolić. Gotować przez około 20 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedzić i zmiksować na purée.
- Purée przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło, śmietanę oraz świeży tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka – gotować bez przykrywki przez ok. 10 minut, aż część płynu odparuje.
- Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachować intensywny zielony kolor.
- Na patelni rozgrzać masło. Łososia oprószyć solą i pieprzem, a następnie smażyć z obu stron – po około 1,5 minuty na stronę (lub dłużej, w zależności od grubości filetów). Usmażoną rybę przełożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię wlać oliwę, dodać sok i skórkę z cytryny, kapary, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć przez około 2 minuty, aż cebula się zeszkli i całość nabierze aromatu.
- Na talerzu ułożyć porcję purée z selera, a na niej kawałek łososia. Obok dodać fasolkę. Rybę polać aromatycznym masłem z patelni i opcjonalnie posypać świeżym koperkiem. Smacznego!