Czerymoja lub też cherimoya to owoc, o którym mało kto słyszał. jeżeli dostrzegłeś go na sklepowej półce lub lokalnym bazarze, oznacza to, iż dopisało ci szczęście i warto z niego skorzystać. Ten egzotyczny owoc zawiera bowiem wiele cennych witamin i minerałów, przez co stanowi wyjątkowe wsparcie dla organizmu. Działa wielotorowo, dlatego warto nieco więcej dowiedzieć się na jego temat.
Czerymoja — tropikalny owoc, który warto znać
Czerymoja to egzotyczny owoc flaszowca peruwiańskiego, który kształtem przypomina serce. Występuje głównie w strefie międzyzwrotnikowej, w Ameryce Południowej, a dokładniej z Peru. Warto jednak wspomnieć, iż owoc ten zawitał również do innych państw i uprawiany jest również w Portugalii czy na Maderze. Za największego producenta uznaje się natomiast Hiszpanię i to właśnie z tego kraju najczęściej dociera ten owoc do Polski.
Wygląd ma dość charakterystyczny i oczywiście egzotyczny. Kształtem przypomina serce, a wielkością zbliżony jest do średnich rozmiarów jabłka. Zielonkawa skórka bywa gładka, ale zdecydowanie częściej widoczne są na niej wypustki, które przypominają łuski smoka. Po przekrojeniu czerymoja posiada natomiast biały miąższ, który swoją konsystencją przypomina budyń. Ponadto zatopione są w nim czarne pestki, które wraz ze skórką nie są jadalne.
Czerymoja często nazywane jest również rajskim owocem. A wszystko to przez kuszący zapach, który jest wyczuwalny tuż po przekrojeniu. Zdecydowanie zachęca do skosztowania i tutaj również czeka miłe zaskoczenie, gdyż delikatny miąższ smakuje intrygująco i lekko słodkawo. Co ciekawe, w przypadku tego owocu każdy może mieć nieco inne odczucia smakowe. Niektórym przypomina truskawki, dla innych jest niczym bita śmietana lub mieszanka gruszki i banana.
Może cię zainteresować: Nazywają go białym złotem. Niepozorny owoc, który obniża poziom cukru i wzmacnia odporność
Jakie adekwatności posiada czerymoja? Smaczny owoc o cennym składzie
Smak to jednak niejedyna zaleta tego egzotycznego owocu. Czerymoja posiada bowiem wyjątkowe adekwatności, a wszystko to dzięki bogactwu składników odżywczych. To owoc obfity w liczne witaminy, wśród których wymienia się witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto to prawdziwa skarbnica minerałów, takich jak magnez, mangan, miedź czy fosfor. Cherimoya zawiera również takie składniki jak białko, tłuszcze oraz sporą ilość błonnika. Składniki czynne, które posiada ten owoc fleszowca to między innymi flawonoidy, związki fenolowe i fitosterole.
Wobec takiego bogactwa składu czerymoja może wspierać organizm na wielu płaszczyznach. Między innymi dzięki obecności przeciwutleniaczy zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, które mogę odpowiadać za powstawanie stresu oksydacyjnego. Dodatkowo owoc ten usprawnia pracę układu pokarmowego, między innymi zapobiegając zaparciom.
Jedzenie tego egzotycznego owocu zapewnia również uczucie sytości na długi czas, przez co polecany jest podczas odchudzania. Ze względu na wysoką zawartość potasu, wykazuje także pozytywne działanie na układ krążenia. Nie można również zapomnieć o działaniu antybakteryjnym.
Zobacz także: Te owoce są najbardziej zanieczyszczone. Nie wystarczy, iż opłuczesz je pod wodą
Czerymoja — jak jeść ten rajski owoc?
Dobrze wiedzieć, iż owoce czerymoi gwałtownie ulegają psuciu, dlatego warto zwracać uwagę na ich stan. Najlepiej jeść je na surowo, ale można poddawać je także obróbce termicznej. Aby wydobyć z nich głębie smaku, warto owoce czerymoi schłodzić.
Przed spożywaniem koniecznie należy pamiętać o usunięciu z owocu skórki, a także czarnych pestek, które są niejadalne, gdyż zawierają wiele toksyn. Na szczęście ich wydrążenie nie przysparza większych kłopotów, gdyż miąższ czerymoi ma konsystencję budyniu.
Zobacz też:
Wlej to do pralki, a zapomnisz o prasowaniu firanek. Nie będą mieć żadnych zagnieceń
Tak sprawdzisz swój wiek biologiczny. Wystarczy jedno proste ćwiczenie
Dosyp do kawy jedną łyżeczkę. Opóźnisz proces starzenia i zrzucisz zbędne kilogramy