Drobne nawyki, takie jak godzina, o której sięgamy po pierwszy posiłek, mogą zadecydować o tym, jak będziemy funkcjonować przez resztę dnia oraz jak będzie wyglądała nasza sylwetka. o ile więc zastanawiamy się, czemu nie możemy schudnąć, warto zwrócić między innymi uwagę na to, o której spożywamy śniadanie. Okazuje się, iż jest to niezwykle ważne.
Dlaczego istotne jest to, o której jemy posiłki? Tak wpływa to na nasze ciało
To, w jakich godzinach spożywamy posiłki, ma znaczenie. Wynika to z tego, iż nasz organizm nie trawi jedzenia jednakowo przez całą dobę. Rano wrażliwość na insulinę jest najwyższa, co oznacza, iż komórki lepiej przetwarzają węglowodany, a glukoza łatwiej do nich trafia.
Warto także pamiętać, iż wahania hormonów również uzależnione są od zegara biologicznego. Hormon głody i hormon sytości są regulowane przez rytm okołodobowy. Warto więc spożywać posiłki o stałych godzinach, aby ustabilizować te hormony. Dzięki temu zapobiegniemy napadom głodu. Według badań dopasowanie pory jedzenia do naturalnego rytmu może znacząco poprawić nasz metabolizm.
O której należy jeść śniadanie? Ten przedział czasowy jest najkorzystniejszy
Chcąc więc zgubić zbędne kilogramy, warto wiedzieć, o której godzinie należy jeść śniadanie. To właśnie ono uruchamia nasz metabolizm i decyduje o rytmie całego dnia. Specjaliści sugerują, iż najlepszym momentem na pierwszy posiłek jest przedział czasowy między 7:00 a 10:00. Wtedy to naturalnie wzrasta poziom kortyzolu, przygotowując organizm do działania i zwiększając wykorzystanie składników odżywczych.
Mówi się również, iż śniadanie należy spożywać godzinę po przebudzeniu. Dzięki temu ustabilizujemy poziom cukru we krwi. W przypadku, gdy nie odczuwamy tak gwałtownie głodu, możemy sięgnąć po lekką przekąskę.
Czytaj również: Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie
O czym jeszcze pamiętać? Dzięki temu śniadanie przysłuży się twojemu organizmowi
Chcąc zadbać o organizm i sylwetkę, musimy również dobrze skomponować nasze śniadanie. Odpowiednio zbilansowany posiłek zjedzony o poranku doskonale wspiera koncentrację, poprawia ogólne samopoczucie, a także ułatwia kontrolę apetytu w ciągu dnia. Osoby, które regularnie jedzą śniadanie, mają także mniejszą tendencję do sięgania po wysokokaloryczne przekąski.
Warto więc stawiać o poranku na białko, złożone węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki temu zapewnimy sobie energię i zapobiegniemy chęci podjadania. Pamiętajmy o włączaniu do posiłku błonnika, na przykład w formie pełnoziarnistego pieczywa, owoców czy warzyw. Dzięki niemu wspomożemy trawienie i zadbamy o jelita, a także zapewnimy sobie uczucie sytości.
Nie zapominajmy również o poranku o nawodnieniu, ponieważ po nocy nasze ciało jest lekko odwodnione. Sięgnijmy więc po szklankę wody z cytryną, aby pobudzić układ pokarmowy i przygotować go na przyjęcie posiłku.
Zobacz też:
Twoje ciasto drożdżowe nigdy nie rośnie? Winny jest jeden produkt
Wybierz tę rybę zamiast łososia. Jest zdrowsza, smaczniejsza i z Polski
Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Tak możesz je wykorzystać








