Cukiernia Fit Cake w Opolu przy ul. Książąt Opolskich działa od 18 maja. Marka ta jest znana już od dłuższego czasu w Polsce w wielu miastach. Jej twórcy promują się grą słów – „niecukiernia”. Wszystko dlatego, iż nie stosują cukru, tylko jego zamienniki, z produktów wyeliminowali też gluten i laktozę. W związku z tym za ladą sporo jest propozycji wegańskich, keto i odpowiednich dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Cukiernia Fit Cake w Opolu – to rodzinny biznes
Opolski lokal prowadzą mama i córka – Ilona i Tatiana Kuchkarova. Ich pasją jest cukiernictwo, jednak nieco w innym wydaniu niż to klasyczne.
– Proponujemy ciasta i desery przygotowane ze zdrowszych składników. Dlatego też w żadnym produkcie nie ma cukru, bowiem zastępujemy go np. erytrytolem – mówi Ilona Kuchkarova, która odpowiada za produkcję wspólnie z mamą.
– W ofercie są m.in. szarlotki, serniki, torty, donaty czy suszone owoce. Wiele osób się zdziwi, iż w smaku nie odbiegają klasycznym wypiekom – zapewnia pani Ilona.
Za ladą stanęły jeszcze propozycje śniadaniowe, m.in. owsianki i jaglanki. Uwagę zwraca szczegółowy opis składników każdego smakołyku. Rodzinny duet zapowiada, iż oferta niedługo będzie większa. Wszystkie produkty powstają na miejscu.
Zespół cukierniczy z Opola szkolił się w głównej siedzibie Fit Cake w Białymstoku przez trzy dni.
– Podpatrywałyśmy sposób wykonania produktów przez naszych kolegów, m.in. deserów bez cukru bazujących na mąkach bezglutenowych – relacjonuje Ilona Kuchkarova.
Lokal przy Książąt Opolskich utrzymano w lekkim klimacie. Dominują jasne barwy – odcienie beżu, białego i złoceń. Ciekawym elementem aranżacji jest wisząca sztuczna zieleń.
Zdjęcia w galerii: Anna Konopka