W Zespole Szkół Ekonomiczno-Technicznych w Rakowicach Wielkich trwa realizacja kursu „Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia”, który odbywa się w ramach projektu „Aktywne kształcenie w Powiecie Lwóweckim”. Celem kursu jest nie tylko rozwój umiejętności kulinarnych uczestników, ale także dostosowanie ich wiedzy do dynamicznie zmieniających się trendów gastronomicznych.
Współczesna kuchnia stawia na zdrowie, ekologię i kreatywność, dlatego kursanci uczą się:
Nowoczesnych technik gotowania,
Zasad zdrowego odżywiania,
Aktualnych trendów gastronomicznych,
Estetyki podania potraw.
Szkolenie prowadzone jest przez specjalistów, co gwarantuje wysoki poziom nauczania i praktyczne podejście do tematu. Kursanci nie tylko zdobywają cenną wiedzę, ale także mają okazję doskonalić swoje umiejętności w profesjonalnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych.
Projekt „Aktywne kształcenie w Powiecie Lwóweckim” to inicjatywa mająca na celu podniesienie kwalifikacji zawodowych oraz dostosowanie ich umiejętności do wymagań rynku pracy. Kurs kulinarny to jedna z wielu propozycji edukacyjnych, które pozwalają na rozwój i zdobycie praktycznych kompetencji w atrakcyjnych branżach.
Projekt ,,Aktywne kształcenie w Powiecie Lwóweckim” realizowany w ramach Priorytetu 8 ,,Fundusze Europejskie dla edukacji na Dolnym Śląsku”, Działania nr FEDS.08.01 ,,Dostęp do edukacji”, Programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus