Nowe miejsce na kulinarnej mapie Bydgoszczy już otwarte! Poznajcie „młynek”

metropoliabydgoska.pl 10 godzin temu

Młynek bread&salsa to zupełnie nowe miejsce tuż obok Młynów Rothera. W menu oferuje to, czego w Bydgoszczy jeszcze nie było – duże, sycące kanapki oraz orzeźwiające napoje w przystępnych cenach!

Młynek uruchomiono w narożnym lokalu pięknej kamienicy Świętej Trójcy 8, znajdującej się na zakręcie drogi łączącej Poznańską i Focha. Tuż obok znajduje się zejście na Wyspę Młyńską i bulwary Brdy Młynówki. Młynek przycupnął zatem przy jednej z dróg prowadzących do zielonego serca Bydgoszczy, przy której można zatrzymać się autem, wziąć jedzenie na wynos i udać do Młynów Rothera bądź na błogi relaks na wyspowym trawniku.

Nazwa nowego punktu gastronomicznego w centrum miasta naturalnie nawiązuje do sąsiedztwa Młynów i Wyspy. Inspiracją do otwarcia młynka były podróże – to uświadomiło właścicielom, iż w Bydgoszczy brakuje miejsca serwującego przystępnie cenowo świeże kanapki, które łatwo wziąć na wynos oraz połączyć przyjemność wypoczynku z delektowaniem się smakiem na świeżym powietrzu.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Lato z gwiazdami w Fabryce Lloyda. Imponujący zestaw artystów, którzy wystąpią w Bydgoszczy


Wprowadziliśmy się w ten rejon w sierpniu 2024 roku i już jesienią dostrzegliśmy brak gastro-miejscówek. Mając już doświadczenie w gastronomii postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce i zaczęliśmy się rozglądać za lokalem nieopodal. Wszystko zadziało się bardzo szybko. Poznaliśmy uroczego pana, u którego akurat zwolniło się idealne pomieszczenie pod nasz pomysł – podkreślają właściciele.

Na uwagę z pewnością zasługuję identyfikacja wizualna lokalu – połączenie różu z niebieskim wraz z estetycznym fontem. To także dzieło twórców Młynka. – Nasze kolory to połączenie wody z ceglano-różaną barwą, inspirowaną otoczeniem – dodają.

Młynek Bydgoszcz. Menu

Młynek stawia na niewielkie, ale dopieszczone menu – w każdej kanapce znajdują się trzy główne składniki. Nie ma tu cyrkowych połączeń: podstawą są cztery pozycje. – Mamy nadzieję, iż zasłyniemy z nimi wśród mieszkańców Bydgoszczy – podkreślają właściciele. Składnikiem łączącym pozycje jest świeże, chrupiące i delikatne pieczywo. Oto menu

  • Napoli meatballs – włoski klimat, będący pozycją obowiązkową w europejskim streetfoodzie. To aromatyczne i mega świeże połączenie kulek z mięsa wołowego, pachnących pomidorów, świeżej mozzarelli i bazylii prosto z krzaka. CENA – 25 ZŁOTYCH
  • Gemuse bread – grillowane warzywa spotykają się z serem bałkańskim, delikatnym mięsem z indyka i dopasowanym sosem. CENA – 25 ZŁOTYCH
  • Cheesesteak – serowa wołowina to połączenie smaków rodem z Pensylwanii. Grillowana papryka, cebula, sezonowa wołowina, sos serowy cheddar, ser mozzarella – bomba smaku! CENA – 30 ZŁOTYCH (pozycja będzie pojawiać się głównie w weekend, a także częściej w okresie wakacyjnym)
  • Mortadella & zucchini – kolejne włoskie połączenie, rodem z Bolonii: mortadela lub salami z cukinią, szpinakiem i pomidorami, do której dodawany jest ser pecorino. CENA – 26 ZŁOTYCH

W ofercie są też inne kanapki, tym razem rodem z Ameryki

  • Pulled pork barbecue – podstawowy składnik to pieczona przez siedem godzin rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa, otoczona papryką i colesławem z nutką musztardy, podawana z sosem ranch oraz salsa. CENA – 27 ZŁOTYCH
  • Chili con carne – tradycyjnie gotowana wołowina chilli połączona z fasolą i kukurydzą, sosem salsa i śmietanką. Delikatna, lekko pikantna, ale mocno sycąca – 27 ZŁOTYCH

Nasza recenzja

Koncept młynka – bread&salsa to świeże, pyszne i sycące kanapki w połączeniu z niebanalnymi napojami, na których degustację zostali zaproszeni nasi dziennikarze – Od razu po podaniu widać, iż kanapki wyróżniają się wielkością. Po odwinięciu folii i papieru ukazuje się spory kawał pieczywa wypełniony nadzieniem, które aż wypływa z bułki. Z zaoferowanych propozycji mój faworyt to chilli con carne – odpowiednio przyprawione mięso i składniki z delikatną, nieprzesadną ale jednak pikantnością, a nasycenie zapewnił warzywny mix z odrobioną sera.

Kanapka z meatballs to na pewno wyróżniająca się pozycja, jednak mięso powinno być bardziej doprawione. Właściciele już zadeklarowali, iż będą doskonalić receptury. Ser dobrze współgrał z całością – mówi Błażej z MetorpoliaBydgoska.PL.

W menu nie mogło zabraknąć także orzeźwiających napojów takich jak kawa mrożona w różnych wariantach smakowymi – wanilia, carmel, orzech, a także popularnej w tym sezonie matchy – do wyboru z pulpą mango, truskawką bądź musującym i rześkim tonikiem.

Dobrej jakości matcha to coś na czym zależy mi sięgając po ten napój. Młynek w tej kwestii nie zawodzi – można w atrakcyjnej cenie wybrać swoją ulubioną wariację smakową, wziąć ją ze sobą i cieszyć się tym zielonym trunkiem na świeżym powietrzu. – recenzuje Kamila z MetropoliaBydgoska.PL.

W odpowiedzi na potrzeby pierwszych Klientów do menu Młynka trafiło również coś na „mały głód” – tramezzini, czyli tostowane pieczywo wypełnione różnorodną gamą smaków m.in pastą jajeczną, salami, łososiem wędzonym, mortadelą oraz w słodkiej wersji – masłem orzechowym i dżemem.

@metropoliabydgoska.pl Skąd wziął się mops na Wyspie Młyńskiej? Czy kiedykolwiek przechodząc przez Wyspę Młyńską, zastanawialiście się, dlaczego widnieje tam mural z czarnym mopsem w czerwonej muszce? To nie przypadkowa ilustracja – kryje się za nią prawdziwa, poruszająca historia o przyjaźni, stracie i pamięci. Wczoraj nasza dziennikarka spotkała właściciela tego czworonoga i zapytała o jego historię. Artykuł o Filipie i jego niezwykłej relacji z panem Jurkiem przeczytacie na naszym portalu! #Bydgoszcz #metropoliabydgoska #metropoliabydgoskapl #wyspamłyńska #mops #mopsbydgoszcz #bydgoszczcity #bydgoszczanie #bydgoszczmalownicza #bydgoszczjestpiękna #jerzypiasecki ♬ original sound – Headbangers Dan

Kosze piknikowe i oferta cateringowa

W przyszłości właściciele Młynka planują możliwość wypożyczania koszyków piknikowych wraz ze specjałami lokalu, które będzie można wziąć ze sobą i wraz ze znajomymi cieszyć się wspólną biesiadą w pobliskim otoczeniu przyrody. Oprócz opcji piknikowej młynek oferuje także spersonalizowany catering na różnego rodzaju eventy oraz stałe współprace z firmami w myśl idei „owocowych czwartków”. – Relizujemy różne viralowe pomysły, którymi Klienci zainspirowali się w mediach, ale nie wiedzą kto może im pomóc w przygotowaniu przekąsek na przyjęcie czy wieczór panieński. – podkreśla właściciel.

Otwarcie lokalu miało miejsce 30 kwietnia 2025 r., a o jego pozytywnym odbiorze świadczą rekomendacje zadowolonych Klientów.

Super miejsce na matche i na jedzonko,ceny super wszytsko pyszne. czyściutki i świeży lokal a obsługa przesympatyczna poleca wszytkim!!

Mega super klimatyczne miejsce, cudowna i przemiła obsługa i pyszna matcha polecam!!!

Bardzo miła obsługa, pyszne jedzenie oraz cena adekwatna do porcji i jakości

Godziny otwarcia Młynka – od środy do niedzieli od godz. 10:00 do 19:00 lub do sold out’u.

Zapraszamy do śledzenia social mediów Młynka na Facebooku oraz

Idź do oryginalnego materiału