Nowe bistro i sklep w stolicy regionu. To inicjatywa czterech kumpli

opolska360.pl 3 godzin temu

Po kilku miesiącach przerwy do lokalu po Bonjour Café przy ulicy Koraszewskiego w Opolu wraca biznes – powstaną tam Regionalne Doznania. Na pierwsze zapowiedzi tego przedsięwzięcia można już trafić w sieci.

„Z pasji do jedzenia. Z szacunku do ludzi. Z miłości do Opolszczyzny…” – tak reklamują nowy lokal jego twórcy w jednym z postów na FB opatrzonym oryginalnym zdjęciem, na którym sami zapozowali.

Za Regionalne Doznania w Opolu odpowiada bowiem czterech miłośników Opolszczyzny, a prywatnie kolegów.

Założycielski team tworzą:

  • Sławomir Janecki,
  • Sławomir Milewski,
  • Przemysław Łyszczarczyk,
  • Holger Berg.

– Pomysł na nowe miejsce wziął się z pasji do regionu i lokalnych przedsięwzięć – mówi Grzegorz Janecki, menedżer lokalu.

Za Regionalne Doznania w Opolu odpowiada czwórka kumpli. / Fot. prywatne

– Wszyscy współzałożyciele są pasjonatami regionu. Dlatego chcą pokazać Opolszczyznę z wielu stron – mówi Grzegorz Janecki.

Regionalne Doznania w Opolu. Lokalne produkty trzeba szeroko promować

Nowy lokal na mapie Opola połączy kilka funkcji.

– Będzie można u nas spróbować lokalnych wyrobów od naszych rolników. Do wyboru będą między innymi sery, miody, wina, piwa… – wylicza. – Chcemy pokazać najlepsze produkty, z których słynie woj. opolskie.

W ofercie będą także szeroko rozumiane produkty „hand made”. Już dziś wiadomo, iż znajdzie się coś dla koneserów porcelany z Tułowic. Ale nie tylko.

– Koncepcja jest taka, by było można u nas zjeść, ale też zrobić zakupy w specjalnej strefie z produktami regionalnymi. Menu powstaje, będzie sezonowe – dodaje Grzegorz Janecki.

Menedżer lokalu Regionalne Doznania w Opolu zapowiada także, iż lista pomysłów na działalność cały czas się wydłuża. Wśród nich są na przykład wieczory degustacyjne, koncerty, spotkania z dostawcami i warsztaty.

– Część wydarzeń będzie biletowana, część otwarta dla wszystkich. Chcemy by to miejsce tętniło życiem – dodaje.

Przestrzeń lokalu dzieli się na trzy strefy. W głównej części, na parterze, przewidziano miejsce dla ok. 30 gości. To także tutaj będzie można zaopatrzyć się w części sklepowej.

Zmiany na gastronomicznej mapie Opola

W piwnicy przewidziano przestrzeń na organizację szeregu wydarzeń, jak np. koncerty, szkolenia. Natomiast na I piętrze, w tzw. saloniku biznesowym, planowane są spotkania opolskich przedsiębiorców. Zarówno piwnicę, jak i piętro będzie można zarezerwować. Regionalne Doznania mają się oficjalnie pojawić na gastronomicznej mapie w Opolu w najbliższych dniach.

Na tej mapie w ostatnim czasie doszło do zmian. Na początku października po 24 latach działalność zakończyła kawiarnia i cukiernia Europa. Kilka dni później w CH Karolinka nastąpiło otwarcie pierwszej cukierni sieci Sowa w Opolu i w regionie.

Dzieje się też na rynku. realizowane są przygotowania do powstania nowego lokalu w przestrzeni po cukierni Bon Bon.

***

Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania

Idź do oryginalnego materiału