Piątek to czas, gdy wielu Polaków stawia na postne posiłki. Choć niektórym kojarzą się z nudą, wcale nie musi tak być. Tym razem możesz postawić na śledzie pocztowe, które świetnie będą się komponować z ciepłymi, świeżo ugotowanymi lub upieczonymi w przyprawach ziemniakami. Jak je przyrządzić?
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Jak zrobić pyszne śledzie z cebulą? Przydadzą ci się te składniki
Dziś śledzie pocztowe podaje się z cebulką, kaparami i pietruszką oraz wspomnianymi już wcześniej ziemniakami. Niektórzy dodają również buraki, ale w tym przepisie ich nie znajdziesz. Co w takim razie będzie ci potrzebne, żeby wyczarować pyszne postne danie?
Składniki:
8 płatów śledziowych (matias);
4 średniej wielkości ziemniaki;
8 korniszonów;
nieduża czerwona cebula;
2 łyżki oliwy z oliwek;
Kapary (ilość dostosowana do preferencji, np. łyżka);
Łyżka natki pietruszki.
śledzie Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl
Jak zrobić samemu śledzie? Przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu
Jak widać, do przygotowania dania nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. jeżeli byłaś już w sklepie i masz je wszystkie w zanadrzu, możesz przystąpić do działania.
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki i upiecz z przyprawami lub ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Sprawdzą się też ziemniaki gotowane w mundurkach.
Wypucz śledzie kilkukrotnie w wodzie i pokrój w ukośne paski (wystarczy na 3 cm).
Wyłóż ziemniaki na półmisek, ułóż obok śledzie, skrop oliwą z oliwek.
Pokrój cebulę w piórka i posyp nią śledzie.
Udekoruj talerz korniszonami, kaparami, pokrojoną natką pietruszki.
Podawaj od razu. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.