- Sód wchodzi do komórek, a potas wychodzi na zewnątrz. I my mamy pyszny, słony ziemniak w środku, tylko cały potas wylany jest do zlewu - mówiła Mądra Babcia podczas jednego z występów. Do jej słów odniósł się dietetyk dr Arkadiusz Matras, który już na wstępie stwierdził: "To są banialuki. Możesz solić ziemniaki podczas gotowania"
REKLAMA
Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Kiedy solić ziemniaki? Dietetyk: "Nikt tego nie sprawdza"
"Przysięgam, iż nie pamiętam kiedy ostatni raz tyle czasu szukałem badania, które weryfikowałoby jakąś tezę postawioną w internecie! Ale się udało! Jedno z badań pokazało, iż można solić ziemniaki podczas gotowania i nikt tego nie sprawdza" - czytamy we wpisie na Instagramie marki Dietetyka #NieNaŻarty. Wynikło z niego, iż gotowanie oczywiście ma wpływ na wypłukiwanie składników odżywczych, ale nie aż tak duży, by specjalnie zmieniać przyzwyczajenia.
- Samo gotowanie zmniejsza zawartość potasu w ziemniakach. Dzieje się to dlatego, iż potas jest rozpuszczalny w wodzie. Żeby zwiększyć utratę potasu w ziemniakach, może gotować je w dużej ilości wody albo stosować podwójne gotowanie, z wymianą wody w trakcie. Ale dla zdrowych osób to nie ma sensu - powiedział dietetyk.
Nie powinno się solić ziemniaków podczas gotowania?
- Szukając trzy godziny, w końcu dotarłem do jednego badania, które to weryfikowało. Kiedy ziemniaki były w całości zanurzone pod wodą i dodano do nich rozsądną ilość soli, niecałą łyżeczkę, to okazało się, iż zawartość potasu zmniejszała się o niecałe 3 proc. Umówmy się, to jest żadna różnica. choćby drastyczne dodanie soli, dziesięć gramów na litr, zmniejszy zawartość potasu tylko o 15 proc. Natomiast użycie innej metody gotowania, kiedy ziemniaki są zanurzone do połowy i dodanie tej rozsądnej ilości soli, powoduje, iż stężenie potasu w ziemniakach wręcz wzrośnie w porównaniu z sytuacją, w której soli nie dodalibyśmy w ogóle.
W praktyce te różnice nie mają żadnego znaczenia. Jak nie masz niewydolności nerek, rób jak ci wygodniej
- podsumował Matras. A jak wy gotujecie ziemniaki? Zwracacie uwagę na wypłukiwanie składników odżywczych, a może zupełnie się tą kwestią nie przejmujecie? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.