Niskokaloryczny deser z PRL-u. Kisiel ma zbawiennie działanie na jelita. Zrobisz go z tylko czterech składników

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: fahrwasser/123RF


Kisiel domowy to deser, który kojarzy się z dzieciństwem i wieloma słodkimi chwilami. Oprócz słodkiego smaku z nutą kwasowości i jedynej w swoim rodzaju żelowej konsystencji oferuje też walory zdrowotne. Jest polecany rekonwalescentom czy osobom po zatruciu pokarmowym. Jak zrobić kisiel? Zdradzamy, dlaczego warto go jeść.

Nie kupuj w sklepie – zrobisz go samodzielnie w kilka minut. Postaw na kisiel domowy

Kisiel jest lekkostrawną i niskokaloryczną przekąską, przez co jest zalecany osobom na diecie lekkostrawnej. Ma półpłynną, żelową konsystencję. Jest prosty w przygotowaniu, choć częściej sięgamy po ten „z torebki”. W sklepach są dostępne dwie wersje: kisiel do gotowania oraz instant, który wymaga tylko zalania wrzątkiem. Nie jest to jednak zdrowy wybór ze względu na dużą ilość cukru, barwników, sztucznych aromatów i regulatorów kwasowości. Kisiel domowy (np. kisiel z siemienia) jest zdrową przekąską, bogatą w witaminy i składniki mineralne, którą przygotujemy w kilka minut.

Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo

Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez prawo UE – podobnie jak lista produktów,…

Anna Rokicka-Żuk

Czy kisiel jest zdrowy?

Kisiel może być zdrowy, o ile zdecydujemy się przygotować go samemu. Wiele zależy od składników, których użyjemy.

Sprawdź w naszej galerii, dlaczego kisiel to zdrowy deser.

Jak zrobić kisiel w domu?

Do przygotowania prostego, domowego kisielu potrzebne są tylko cztery składniki: woda, mąka ziemniaczana, owoce i cukier (lub inna substancja słodząca). Owoce można mieszać, wybierać sezonowe lub użyć mrożonek.

Składniki na kisiel domowy:

  • 3 szklanki zimnej wody,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji),
  • 3 łyżeczki cukru lub innego słodzika,
  • 3 garści owoców.

Przepis na kisiel domowy:

  1. Myjemy owoce. o ile są z pestkami, to pozbywamy się ich. Owoce wkładamy do garnka.
  2. Do garnka z owocami wlewamy 2,5 szklanki wody, cukier i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut.
  3. W pozostałej wodzie (pół szklanki) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się owoców. Przez chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
  4. Odstawiamy z ognia. o ile konsystencja jest za rzadka, rozpuszczamy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimnej wody i dodajemy do kisielu. Mieszamy i zagotowujemy.
  5. Kisiel nakładamy do salaterek, kompotierek, kubków lub szklanek. Jemy lekko przestudzony lub chłodny.
Idź do oryginalnego materiału