Nie kupuj w sklepie – zrobisz go samodzielnie w kilka minut. Postaw na kisiel domowy
Kisiel jest lekkostrawną i niskokaloryczną przekąską, przez co jest zalecany osobom na diecie lekkostrawnej. Ma półpłynną, żelową konsystencję. Jest prosty w przygotowaniu, choć częściej sięgamy po ten „z torebki”. W sklepach są dostępne dwie wersje: kisiel do gotowania oraz instant, który wymaga tylko zalania wrzątkiem. Nie jest to jednak zdrowy wybór ze względu na dużą ilość cukru, barwników, sztucznych aromatów i regulatorów kwasowości. Kisiel domowy (np. kisiel z siemienia) jest zdrową przekąską, bogatą w witaminy i składniki mineralne, którą przygotujemy w kilka minut.
Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez prawo UE – podobnie jak lista produktów,…
Czy kisiel jest zdrowy?
Kisiel może być zdrowy, o ile zdecydujemy się przygotować go samemu. Wiele zależy od składników, których użyjemy.
Sprawdź w naszej galerii, dlaczego kisiel to zdrowy deser.
Jak zrobić kisiel w domu?
Do przygotowania prostego, domowego kisielu potrzebne są tylko cztery składniki: woda, mąka ziemniaczana, owoce i cukier (lub inna substancja słodząca). Owoce można mieszać, wybierać sezonowe lub użyć mrożonek.
Składniki na kisiel domowy:
- 3 szklanki zimnej wody,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji),
- 3 łyżeczki cukru lub innego słodzika,
- 3 garści owoców.
Przepis na kisiel domowy:
- Myjemy owoce. o ile są z pestkami, to pozbywamy się ich. Owoce wkładamy do garnka.
- Do garnka z owocami wlewamy 2,5 szklanki wody, cukier i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut.
- W pozostałej wodzie (pół szklanki) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się owoców. Przez chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
- Odstawiamy z ognia. o ile konsystencja jest za rzadka, rozpuszczamy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimnej wody i dodajemy do kisielu. Mieszamy i zagotowujemy.
- Kisiel nakładamy do salaterek, kompotierek, kubków lub szklanek. Jemy lekko przestudzony lub chłodny.