Składniki na krokiety wigilijne z serem
W tym przepisie grzyby leśne zastąpione są pieczarkami, a kapusta kiszona — żółtym serem. Do przygotowania krokietów wigilijnych z serem będzie ci potrzebna:
- ½ szklanki bułki tartej,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 230 g mąki pszennej + 2 łyżki,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 5 jajek,
- 300 g żółtego sera,
- 4 łyżki oleju roślinnego + do smażenia,
- 800 g pieczarek,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Do ciasta na naleśniki możesz użyć zwykłej wody, ale równie dobrze możesz wykorzystać wodę gazowaną, a choćby piwo bezalkoholowe. Z powyższych składników wychodzi około 10-14 naleśników.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Krokiety wigilijne z serem — sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania i usmażenia naleśników. Do miski wsyp mąkę, dodaj trzy jajka, mleko, wodę, olej oraz szczyptę soli. Całość miksuj przez kilka minut, by uzyskać idealną konsystencję bez grudek. Możesz także odstawić ciasto na około pół godziny. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, po około minuty z każdej strony. Dzięki dodaniu oleju do ciasta nie musisz po każdej partii naleśników ponownie natłuszczać patelni. Pamiętaj, iż naleśniki do krokietów nie powinny być super cienkie, więc dodaj trochę więcej ciasta na patelnię.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Następnie przygotuj farsz do krokietów. Cebulę obierz i drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce, pieczarki pokrój w plastry, a natkę pietruszki posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oleju (może być także masło klarowane) i zeszklij na tłuszczu cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż wyparuje woda. Cebulę z pieczarkami przełóż do miski do wystygnięcia. Dodaj koncentrat pomidorowy, starty ser oraz natkę pietruszki i całość wymieszaj. Nakładaj porcję farszu na naleśnika. Złóż do środka boki, załóż górę placka i zwiń w krokieta.
Sprawdź również: Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk
Przygotuj sobie trzy talerzyki lub miseczki. Do pierwszej wsyp dwie łyżki mąki, do drugiej wbij dwa jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą. Jajka rozbełtaj widelcem. Krokiety wigilijne z serem panieruj najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wylej olej lub masło klarowane. Smaż krokiety, aż będą rumiane, często obracając, by były idealnie przypieczone. Takie krokiety wigilijne z serem możesz podawać jako danie na świąteczny obiad czy kolację, a także jako dodatek do wigilijnego barszczu.
Zobacz też:
Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią
100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu
Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut