Niektórzy zajadają się tą rybą, choć lepiej na nią uważać. W tych miesiącach może być trująca

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: MATTHIASRABBIONE/istock


Choć mięso ryb jest zdrowe i bogate w wartościowe składniki odżywcze, to na niektóre lepiej uważać. W polskich rzekach pływa pewien gatunek, który bywa trujący. Sprawdź, kiedy można go łowić i w jakich miesiącach lepiej zrezygnować z jedzenia tej ryby.
Coraz więcej Polaków rezygnuje z czerwonego mięsa na rzecz ryb. W naszym kraju zwykle jada się karpia, łososia lub dorsza, jednak warto otworzyć się też na inne gatunki, które mogą być zaskakująco smaczne. Jednym z nich jest brzana. To słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych, występująca w wielu rzekach Europy. Złowienie jej to jednak nie lada wyzwanie. Trud popłaca, choć zależy w jakim okresie roku. W niektórych miesiącach jej mięso może być bowiem trujące.


REKLAMA


Zobacz wideo Jacek Bełdowski: Rybacy wyłowili z Bałtyku broń chemiczną lub jej elementy już około 400 razy


Czy brzana to smaczna ryba? To prawdziwe wyzwanie dla wędkarzy
Brzana to ryba typowo rzeczna, występująca w wielu zakątkach Europy. Najczęściej można się na nią natknąć w dorzeczach Loary, Rodanu, Renu, Dunaju, Łaby, Tamizy, Niemna, Dniestru, Dniepru, a także Odry i Wisły. Zwykle pływa w miejscach o twardym, kamienistym lub kamienisto-żwirowym dnie i szybkim nurcie, jednak złowienie tego gatunku bywa bardzo trudne choćby dla wprawionych wędkarzy. Brzana jest bardzo temperamentna i waleczna, a ponadto ma duże i silne ciało o wrzecionowatym kształcie. Może dorastać do 80 centymetrów długości i masy ośmiu kilogramów. Najłatwiej poznać ją po złocistym kolorze ciała u młodych osobników i bledszym u starszych. Ma też dwie pary wąsików i oczy lekko skierowane ku górze. Jej głównym pokarmem są larwy owadów wodnych, kiełże, mięczaki i skąposzczety. Brzany są najbardziej aktywne latem i jesienią, więc o tej porze roku istnieje największa szansa na złowienie imponującego okazu. Warto jednak pamiętać, iż w niektórych miesiącach lepiej jej nie spożywać. Podczas tarła ryba może nam bardzo zaszkodzić.
Zobacz też: Jaką pizzę najczęściej wybierają Polacy? Hawajska pnie się na sam szczyt


Czy brzany są jadalne? Tak, ale nie w tych miesiącach
Brzana jest jadalna, a wielu osobom może bardzo przypaść do gustu z uwagi na lekkie, chude mięso i o wiele słabszy zapach niż w przypadku karpia. Ryba jest też bogata w białko, witaminy z grupy B, fosfor i inne cenne składniki odżywcze. Nim jednak przystąpisz do gotowania, należy upewnić się, w jakim okresie ryba została złowiona. Od maja do lipca przypada tarło, a ikra brzany jest trująca. Toksyczne substancje mogą wtedy dostać się do mięśni jamy brzusznej, a spożycie takiego mięsa może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami pokarmowymi, takimi jak biegunka i wymioty. jeżeli jednak zdecydujesz się na zjedzenie ryby w innym okresie, możesz przyrządzić ją na kilka różnych sposobów. Doskonale smakuje po usmażeniu na grillu, upieczeniu w piekarniku czy w formie zupy lub kotlecików.
Pamiętaj, aby nie łowić brzany w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca. W tym czasie gatunek ten jest objęty ochroną.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału