Niektórzy pytają o dokładkę, inni o rękę. Tak działają te kotleciki. Sekret? Sezonowe warzywo

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Co można zrobić ze świeżej młodej kapusty? Gdy tylko się pojawia, robię z niej coś, co pokochała cała moja rodzina, od najmłodszych do najstarszych. Są obłędnie miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Przygotowanie? Dziecinnie proste.
Mimo iż najwięcej spożywamy jej zimą, to w okresie wiosenno-letnim smakuje najlepiej. Co więcej, dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych i mineralnych. Młoda kapusta to prawdziwe bogactwo witaminy C, K, z grupy B, kwasu foliowego, potasu, wapnia oraz żelaza. Działa jak motor napędowy na trawienie i wspomaga pracę jelit. Sezon, gdy mamy okazję kupić ją świeżą na bazarach oraz w sklepach trwa zwykle od maja i trwa do końca czerwca lub początku lipca.


REKLAMA


Zobacz wideo Tomasz Szczepanik z zespołu Pectus zdradza, jakim jest ojcem. "Obecność jest dla mnie najważniejsza choćby kosztem koncertów" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jak się robi kotlety z młodej kapusty? Ich magia tkwi w wyjątkowym smaku
Młoda kapusta zdecydowanie wyróżnia się na tle innych warzyw. Jest delikatna, lekka, a co najważniejsze jak świetnie łączy się z innymi składnikami. Stanowi dobrą bazę smakową do wielu potraw. Nie dominuje, ale lekko podbija wyraz każdego dania. choćby po usmażeniu nie traci swojego charakteru i lekkości. Aby zrobić z niej gwiazdę talerza, przygotuj kotlety, które już od pierwszego kęsa pokocha każdy, kto spróbuje. Są sycące, chrupiące i znikają co do jednego.


Składniki:


1 kg młodej kapusty,
1 średnia marchewka,
2-3 kromki czerstwego chleba pszennego lub żytniego,
150 ml mleka,
2 jajka
1/2 pęczka koperku i 1/2 pęczka natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
1 ząbek czosnku,
bułka tarta do panierowania,
olej rzepakowy do smażenia.


Kapusta młodaFot. Robert Robaszewski / Agencja Wyborcza.pl


Jak zrobić kotlety ze świeżej kapusty? Nietypowe wykorzystanie klasycznego składnika
Proces przygotowania kotletów z młodej kapusty nie należy do skomplikowanych. Będą więc świetną propozycją na obiad w środku tygodnia i nie tylko.


Kapustę drobno poszatkuj, dodaj sól i odstaw na 10 minut, żeby puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Chleb namocz w mleku i odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij i rozdrobnij.
Czosnek przeciśnij przez praskę, zioła drobno posiekaj.
Wszystkie składniki: kapustę, marchew, chleb, jajka, czosnek i zioła połącz w misce. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj ręką lub łyżką, aż masa będzie zwarta.
Z masy utwórz niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału