Nie żyje znany kucharz Sergiusz Hieronimczak. Był finalistą programu "Top Chef"

wiadomosci.gazeta.pl 2 tygodni temu
Zmarł Sergiusz Hieronimczak, znany poznański kucharz i finalista 5. edycji programu "Top Chef". O jego śmierci poinformowało Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz jego rodzina. Miał na koncie lata pracy w najlepszych restauracjach w Polsce i Wielkiej Brytanii.Nie żyje Sergiusz HieronimczakInformację o śmierci przekazała rodzina kucharza. "Z głębokim żalem informujemy, iż dnia dzisiejszego nasz ukochany mąż, ojciec i syn Sergiusz od nas odszedł. O dniu pogrzebu poinformujemy na dniach" - wpis o takiej treści pojawił się na profilu Sergiusza Hieronimczaka w mediach społecznościowych. Mężczyznę pożegnało także Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. "Z wielkim żalem zawiadamiamy, iż odszedł nasz kolega z branży i przyjaciel Sergiusz Hieronimczak, uczestnik V edycji 'Top Chef'. Spoczywaj w spokoju" - czytamy w mediach społecznościowych.
REKLAMA


Popularność zdobył w programie "Top Chef"Poznański kucharz był jedną z bardziej rozpoznawalnych postaci polskiej sceny gastronomicznej. Przez ostatnie lata pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Nifty No. 20 w jednym z poznańskich hoteli. Sergiusz Hieronimczak zyskał ogólnopolską rozpoznawalność w 2015 roku, kiedy wystąpił w piątej edycji programu kulinarnego "Top Chef" emitowanego przez Polsat. Doszedł wówczas do ścisłego finału, zyskując uznanie widzów i jurorów. Choć większość życia poświęcił gotowaniu, z wykształcenia był politologiem. Po ukończeniu studiów postanowił jednak zmienić zawód i rozpoczął edukację w prestiżowym Westminster Kingsway College w Londynie - jednej z najlepszych szkół gastronomicznych w Wielkiej Brytanii.


Zobacz wideo


Charlie Kirk. Koniec wolności słowa [CTB odc. 65]


Doświadczenie zdobywał w Londynie Po ukończeniu nauki Sergiusz Hieronimczak przez wiele lat pracował w renomowanych restauracjach w stolicy Wielkiej Brytanii. To tam, jak sam przyznawał w wywiadach, nauczył się dyscypliny i precyzji w kuchni. Po powrocie do Polski rozwijał swoją karierę w Poznaniu, dzieląc się doświadczeniem z młodszymi kucharzami. Czytaj także: "Flotylla Global Sumud. Sikorski przekazał nowe informacje o zatrzymanych Polakach".Źródła: Polsat News, Sergiusz Hieronimczak (Facebook), Stowarzyszenie Kucharzy Polskich (Facebook)
Idź do oryginalnego materiału