Dziś, w Szkole Podstawowej nr 1 Społecznego Towarzystwa Oświatowego przy ul. Mieszka I 5 odbył się Jarmark Smaków Podlasia. Wydarzenie podsumowujące cykl warsztatów i wycieczek kulinarnych po Podlasiu realizowanych w ramach projektu „Śladami Wielokulturowego Podlasia – Wędrówki po Dziedzictwie Regionu”, finansowanego z programu „Nasze Tradycje 2026”. Podczas miesięcy zajęć uczestnicy poznawali tradycyjną kuchnię regionu, jej historię i kulturowe korzenie. Była to opowieść o smakach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, o lokalnych recepturach, wspólnym gotowaniu i odkrywaniu, jak wielokulturowość Podlasia zapisana jest… na talerzu.
17 grudnia 2025 r. postanowiliśmy podsumować nasze działania niezwykłym wydarzeniem kulinarnym, połączonym z akcją charytatywną „O!piernicz raka”. Przez cały dzień – od godziny 8.00 rano – szkolna przestrzeń wypełniła się zapachami i smakami regionalnych specjałów. Można było delektować się m.in.:
🥖 chlebem ze smalcem i ogórkami,
🥒 domowymi przetworami,
🍰 marcinkami,
🍪 piernikami,
🥧 podlaskimi ciastkami ze skwarkami według tradycyjnej receptury,
🎂 sękaczami i mrowiskami,
🥛 oraz oryginalną buzą białostocką,przekazaną przez Podlaskie Tradycje – producenta buzy.
❤️ Smakom Podlasia przez cały dzień towarzyszyła zbiórka charytatywna, podczas której każdy mógł wesprzeć akcję „O!piernicz raka”, łącząc przyjemność wspólnego świętowania z realnym pomaganiem dzieciom z chorobą nowotworową.
To był dzień pełen smaków, spotkań, rozmów i dobra – dokładnie taki, jaki chcieliśmy, by był finał naszej kulinarnej przygody po wielokulturowym Podlasiu. Tego dnia, przy wspólnym stole, w prostych smakach i otwartych sercach, nasza społeczność pokazała, iż potrafi być razem naprawdę – i iż właśnie w tym tkwi prawdziwa siła Podlasia.


















