Nie wyrzucaj starych kromek chleba. Owiń je wokół stóp

shareinfo.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: Nie wyrzucaj starych kromek chleba


fot. screen Youtube / Smart Fox

Zdarza ci się wyrzucać stary, suchy chleb do kosza? Zamiast go marnować, wykorzystaj go w sprytny sposób. Mowa o owijaniu starych kromek wokół stopy – to stara metoda i bardzo nietypowa, ale przynosi zaskakujące korzyści. Jak wykorzystać chleb do poprawy kondycji stóp? W jaki sposób ta kontrowersyjna metoda działa i jak ją zastosować w praktyce? Odpowiadamy!

O tym sposobie wiedzą tylko pokolenia naszych babć, prababć, czy też praprababć. W czasach, gdy nie wyrzucano ani okruszka pieczywa, ta metoda była stosowana tak często jak tylko się dało. Choć teraz wydawać się to może dziwne i kontrowersyjne, to owijanie starym chlebem stóp jest jedną z metod pielęgnacji i ma swoje korzyści, szczególnie dla osób borykających się z problemami takimi jak suchość skóry, pękające pięty, czy podrażnienia.

Owijanie kromki chleba wokół stóp i zaskakujące korzyści

Pixabay

Jakie korzyści przynosi ta metoda? Przede wszystkim nawilżenie skóry stóp. Lekko wilgotna kromka chleba może działać jak naturalny kompres. Działa nawilżająco dzięki zawartości wody, a to sprawdzi się w przypadku suchej i skłonnej do pękania skóry stóp.

Naturalne właściwości antybakteryjne to kolejna z zalet tej metody. Chleb ma w swoim składzie drożdże, a te z kolei mają adekwatności antybakteryjne. W połączeniu z ciepłem, które wytwarza się podczas owinięcia, taki zabieg może być pomocny w walce z bakteriami, przyczyniającymi się do nieprzyjemnego zapachu stóp.

Stary, suchy chleb warto namoczyć i owinąć wokół stopy. Wtedy rozmiękczy twardą, zrogowaciałą skórę. Zadziała to podobnie jak zabieg z użyciem parafiny, który stosuje się w gabinetach kosmetycznych i podologicznych. Owijanie stóp kromkami chleba przynosi także relaks i ukojenie dla zmęczonych całym dniem stóp. Ciepło wytwarzane podczas zastosowania tego domowego zabiegu złagodzi napięcie, które zgromadziło się przez cały dzień pracy.

Nie wyrzucaj starych kromek chleba, tylko owiń nimi stopy – jak zastosować domowy zabieg?

Zamiast wyrzucać, wykorzystaj tę metodę, stosując się do instrukcji krok po kroku poniżej.

  1. Weź dwie kromki suchego, starego chleba – może to być chleb pszenny, razowy lub inny, który masz w domu i chciałeś go wyrzucić.
  2. Namocz chleb wodą, ale pamiętaj, żeby nie był zbyt mokry. Wystarczy, żeby tylko lekko nasiąkł wodą.
  3. Przyłóż namoczoną wodą kromkę do stopy od strony pięt i w miejsca, które są suche i wymagają pielęgnacji – np. palce.
  4. Owiń całą stopę folią spożywczą, a potem nałóż ciepłe skarpetki. Pozostaw na około godzinę, a minimum 30 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij folię z chlebem, a potem umyj stopy w ciepłej wodzie. Nałóż krem z mocznikiem 10%, aby nawilżyć skórę i utrwalić efekty.

I gotowe! Stosuj tę metodę tak często jak potrzebujesz i pamiętaj, iż warto wykorzystać to, co mamy zamiar wyrzucić, a zwłaszcza chleb.

Idź do oryginalnego materiału