Nie wszystkie kwiaty są jadalne. Sprawdź, zanim położysz na talerzu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: jadalne kwiaty - Pyszności; foto: Canva


Mówi się, iż wszystko, co podane na talerzu w restauracji, można zjeść. Ale jak to zrobić, gdy kucharz postanowił ozdobić swoje danie kwiatami?! Prawdopodobnie nie zrobił tego przypadkowo; jadalne kwiaty stały się powszechnym elementem dekoracji. Wyglądają rzeczywiście pięknie, ale czy są przy okazji zdrowe? Wyjaśniamy.

Jeszcze nie tak dawno jadalne kwiaty były używane jedynie w drogich i prestiżowych restauracjach. Dzisiaj obserwujemy ich przyjęcie się adekwatnie na całym rynku gastronomicznym; od kuchni polskiej aż po japońską.

Talerz w restauracji – Pyszności; foto: Canva

Jednak nasza wrodzona podejrzliwość (a może po prostu taka, na jaką sobie rynek zasłużył) sprawiła, iż postanowiliśmy nieco zbadać kwestię jadalnych kwiatów. Czy restauracje na pewno wiedzą, co podają? A może powinniśmy jedynie nacieszyć się ich widokiem na daniu, ale pominąć ich zjadanie? To wszystko wyjaśnimy w artykule.

Czy zjadać kwiaty, którymi ozdobione jest danie?

Być może na początku należałoby w ogóle zapytać o to, czy jadalne kwiaty są na pewno… jadalne. Takie gatunki rzeczywiście istnieją i powinniśmy je znać z obawy o to, iż kogoś trochę poniosło, i zaserwowany nam obiad przyozdobił, dajmy na to, niejadalną chryzantemą.

Sprawę jadalnych kwiatów w sposób jasny i przejrzysty wyjaśniła Agnieszka Pocztarska, prowadząca na Instagramie popularny profil „czytamy etykiety”. Instagramerka podsumowała kwiaty jadalne i te, których nie należy spożywać.

Jadalne kwiaty – Pyszności; foto: Facebook; konto: Czytamy etykiety

Kwiaty jadalne:

  • bratki
  • nagietki
  • ogóreczniki
  • nasturcje
  • stokrotki
  • róże
  • mniszki lekarskie
  • czarne bzy (po obróbce termicznej)

Kwiaty niejadalne:

  • groszek pnący
  • azalie
  • chryzantemy
  • konwalie
  • oleandry
  • różaneczniki
  • hortensje

Czy jadalne kwiaty są zdrowe?

Skoro Agnieszka Pocztarska w dosadny sposób przedstawiła te kwiaty, których nie można, i które można jeść, zastanówmy się jeszcze, czy na pewno warto. A może to, iż nam nie zaszkodzą, nie oznacza od razu, iż ich spożywanie niesie ze sobą jakieś prozdrowotne skutki?

Jak się okazuje, jadalne kwiaty są, poza tym, iż piękne, to jeszcze zdrowe. Przede wszystkim zawierają pokaźną ilość flawonoidów, przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Obecne w nich antyoksydanty wykazują też działania antynowotworowe. Ponadto spożywanie wymienionych kwiatów wspiera ogólną odporność organizmu, zwiększa przyswajalność niektórych minerałów, a także dostarcza nam dużo witaminy C.

Zjadanie jadalnych kwiatów może przybrać róże formy; od przyrządzania sałatek z ich użyciem, poprzez dżemy z róży, aż po robienie z nich naparów. Niezależnie od wybranej opcji, możesz mieć pewność, iż dostarczasz sobie za ich sprawą całą masę prozdrowotnych składników.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na mięsne szaszłyki w cieście.

Idź do oryginalnego materiału