Dzisiaj mam dla Was przepis na dutch baby z łososiem i sosem czosnkowym. To super danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia – na śniadanie, lunch czy choćby kolację. Uwielbiam wędzonego łososia i wszelkie alternatywne sposoby na jego podanie. Jak widać, dutch baby z łososiem to idealny sposób, żeby wykorzystać tę pyszną rybę w trochę innej formie. Delikatne, puszyste ciasto, wyrazisty smak sosu czosnkowego i łosoś tworzą razem coś naprawdę pysznego.
Spróbuj dutch baby z łososiem i przekonaj się, jak dobrze może smakować wytrawna wersja klasyki.
Dutch baby to zwykle danie na słodko, ale w wersji wytrawnej potrafi naprawdę zaskoczyć – zwłaszcza jeśli, tak jak ja, jesteście fanami gravad łososia. To idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie albo domowy brunch, kiedy chcecie zjeść coś trochę innego, ale przez cały czas szybkiego i efektownego. Połączenie delikatnego, puszystego ciasta z kremowym sosem czosnkowym i intensywnym smakiem łososia to coś, co warto spróbować choć raz… a potem już będziecie wracać do tego przepisu regularnie!
Co to adekwatnie jest to całe dutch baby z łososiem?
Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym daniem, od razu nazwałam je „naleśnikiem z pieca” – i coś w tym jest! Dutch baby to połączenie puszystego naleśnika i lekkiego sufletu, pieczonego w piekarniku, który pięknie wyrasta i robi wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Delikatne, złociste brzegi, miękki środek i nieskończone możliwości podania – na słodko i na wytrawnie. To taka trochę kuchnia efektowna bez zbędnego wysiłku – czyli dokładnie taka, jak lubię!
Niskowęglowodanowy dutch baby – czyli naleśnik z piekarnika w wersji fit!
To taka lżejsza, ale bardzo odżywcza wersja klasycznego dutch baby, bez zbędnych węglowodanów. Znajdziecie w nim błonnik z owsa, kolagen, mąkę migdałową i oczywiście jajka – czyli samo dobro. To świetna alternatywa dla tradycyjnego przepisu, idealna na śniadanie, przed lub po treningu, kiedy chcecie zjeść coś lekkiego, ale sycącego.
Taki low carb dutch baby świetnie sprawdza się na słodko, ale… koniecznie spróbujcie wersji wytrawnej z wędzonym łososiem, mnóstwem świeżych ziół, sałatą i kleksem pełnotłustego greckiego jogurtu. To połączenie smaku, zdrowia i prostoty w jednym!

Dutch baby z wędzonym łososiem, ziołami i jogurtem
DrukujSkładniki:
3 jajka
3 łyżki śmietany, 36% tł.
1 łyżeczka błonnika z owsa
2 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka kolagenu
szczypta soli i czarnego pieprzu do smaku
2 łyżeczki posiekanego kopru
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki świeżego tymianku
2 łyżki masła
50 g wędzonego łososia lub gravad
30 g greckiego jogurtu, 10% tł.
kilka plasterków pomidora
garść sałaty
Przygotowanie:
- Do patelni żeliwnej lub innego naczynia żaroodpornego dodać masło i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem.
- W misce rozmącić jajka ze śmietaną i ziołami, doprawić solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie połączyć.
- Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię – masło powinno skwierczeć i lekko się zrumienić. Piec przez około 10 minut, aż naleśnik się zarumieni i wyrośnie. Podawać na ciepło z łososiem, pomidorami, sałatą i kleksem jogurtu. Smacznego!