Nie tylko kurki i pieczarki. Które grzyby z blaszkami są jadalne? [ZDJĘCIA]

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
Które grzyby z blaszkami są jadalne i naprawdę warto je mieć na talerzu? Te leśne smakołyki wzbogacą każdy posiłek, a my podpowiadamy 9 pewniaków, które zasługują na większą uwagę niż pieczarki.
Grzyby blaszkowe rozpoznajemy przede wszystkim po charakterystycznych listkach pod kapeluszem, które odróżniają je od popularnych rurkowców np. borowików czy podgrzybków. Na terenie Polski występuje ich mnóstwo, ale nie wszystkie gatunki są nam dobrze znane. A szkoda.


REKLAMA


Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych


Wiele z nich jest jadalnych i wyjątkowo smacznych. Pamiętaj, iż jeżeli masz obawy, czy nie masz przypadkiem do czynienia z trującymi egzemplarzami, warto skorzystać z nieodpłatnej pomocy sanepidu, który to zweryfikuje.


Które grzyby z blaszkami są jadalne? Możesz wrzucić je do koszyka
Do najpopularniejszych i najbardziej dostępnych grzybów blaszkowych należą oczywiście pieczarki (Agaricus). Ale oprócz nich na uwagę zasługuje również:


Pieprznik jadalny, znany większemu gronu jako kurka. Ma żółto-pomarańczowy, pofałdowany kapelusz i nieregularne blaszki. Rośnie w grupach w lasach iglastych od czerwca do października. Jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w witaminy.


Pieprzniki jadalne/kurki - zdjęcie ilustracyjneFot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Wyborcza.pl


Czubajka kania. Ma ogromny kapelusz, osiągający choćby 30 cm średnicy. Charakteryzuje się brązowymi łuskami i ruchomymi pierścieniami na trzonie. Najczęściej smażona w formie "schabowego". Pojawia się od lipca do października na łąkach i skrajach lasów. Należy jednak uważać na podobieństwo do muchomora.


Czubajka kania (zdj. ilustracyjne)Fot. Piotr Skornicki / Agencja Wyborcza.pl


Gołąbek zielonawy. Jak wygląda? Ma zielonkawy kapelusz i białe blaszki. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych od czerwca do listopada. W sam raz do zup i sosów, idealny do smażenia, duszenia i marynowania.


Gołąbek zielonawyBubbah63 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0


Gąska zielonka. Poznasz ją po żółto-zielonym kapeluszu oraz żółtych blaszkach. Zbiera się ją głównie jesienią w lasach iglastych. Uwaga, bo jak gąbka chłonie metale ciężkie, więc lepiej zbierać ją tylko w czystych miejscach.


gąska zielona (zdj. ilustracyjne)Alan Rockefeller, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons


Grzyby blaszkowate. Popularne opcje, które możemy włączyć do swoich posiłków
To nie koniec naszego zestawienia. Oto pozostałe jadalne grzyby blaszkowate:


Mleczaj rydz ma pomarańczowy kapelusz, a jego blaszki zielenieją. Rośnie pod sosnami od sierpnia do października. Po przecięciu trzonu pojawia się sok w kolorze marchewkowym. Najlepiej smakuje usmażony.


Mleczaj smaczny Waldek Sosnowski / Agencja Wyborcza.plMleczaj smaczny Waldek Sosnowski / Agencja Wyborcza.pl


Opieńka miodowa ma miodowo-brązowy kapelusz. Przeważnie wyrasta w dużych kępach na pniach i korzeniach. Surowa jest trująca i może powodować problemy żołądkowe, więc wymaga obróbki termicznej.


Opieńka miodowaJerzy Opioła / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0


Gąsówka fioletowawa jest niczym kameleon. Młode egzemplarze mają zwykle fioletowy kapelusz i blaszki. Przyjemny zapach odróżnia ją od podobnych, niejadalnych gatunków.


Gąsówka fioletowawaAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22106403


Pieczarka łąkowa ma biały kapelusz, blaszki różowiejące, potem brązowiejące. Rośnie na łąkach, ale łatwo pomylić ją z muchomorem jadowitym (zwłaszcza we wczesnych stadiach wzrostu). Na szczęście pieczarka łąkowa ma przyjemny zapach w odróżnieniu od trującego sobowtóra.


Pieczarka łąkowaCzy wszystkie pieczarki są jadalne?, Fot. Byrain, Mushroom Observer, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons


Lejkowiec dęty jest czarnobrązowy. To lejkowaty grzyb o cienkim miąższu. Wygląda jak trąbka, a co najważniejsze nie ma trujących sobowtórów.


Lejkowiec dętyFot. istockphoto.com/ autor Goldfinch4ever


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału