Nie tylko kimchi zachwyca Polaków! Te ogórki po koreańsku skradną Twoje serce

g.pl 20 godzin temu
Każdy wielbiciel ostrych azjatyckich smaków powinien wypróbować przepis na ogórki po koreańsku. Przygotowanie jest bajecznie proste, a smak zupełnie inny niż wszystkie znane nam sałatki na bazie ogórków. Jak zrobić przekąskę? Podpowiadamy.
Ten prosty przepis sprawdzi się w wielu sytuacjach. Ogórki po koreańsku świetnie pasują do różnych potraw, a szczególnie dobrze smakują w towarzystwie pieczonych i grillowanych mięs. Zrobisz je w zaledwie kilka minut. Co ważne, ogórki należy podawać od razu po przygotowaniu, kiedy są idealnie chrupiące.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Ogórki po koreańsku. Do słoików zrób ogórki kiszone, a na gwałtownie wypróbuj ten przepis
jeżeli szukasz pomysłu na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis na ogórki po koreańsku. Do słoików (np. do kiszenia) wykorzystujemy małe ogórki gruntowe, a do przygotowania tej orientalnej przystawki będziemy potrzebować długich ogórków sałatkowych. W sklepach są one dostępne przez cały rok, dlatego tę przekąskę możemy przygotować zawsze wtedy, gdy najdzie nas na to ochota.


Ogórki po koreańsku - przepis. Przygotuj niezbędne składniki
Pora dowiedzieć się, jak zrobić smakowite ogórki po koreańsku. Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Warto postawić na wysokiej jakości, sprawdzone produkty, ponieważ dają one gwarancję smaku. Potrzebne będą:


3 długie ogórki zielone
2 ząbki czosnku
1 łyżka sezamu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty chili
szczypta soli


Przepis na ogórki po koreańsku. Wykonanie zajmie nie więcej niż kwadrans
Koniecznie wypróbuj przepis na ogórki po koreańsku jeżeli po drodze Ci z kuchnią orientalną. Przekąska doskonale pasuje do dań z grilla, możesz ją wykorzystać także do przygotowania pikantnych burgerów i kanapek. Jej smak świetnie komponuje się również z białym ryżem i warzywami. Poniżej szczegółowa instrukcja przygotowania przystawki:


Ogórki myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy wzdłuż, a następnie po skosie na cienkie półplasterki
Ogórki przekładamy do miski i solimy, a po kilku minutach odcedzamy
W międzyczasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu
W misce umieszczamy sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier trzcinowy, pastę chili i straty na tarce czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Sos dodajemy do ogórków i mieszamy. Wierzch posypujemy przygotowanym wcześniej sezamem. Podajemy od razu po przygotowaniu, ponieważ z czasem ogórki puszczają sok i smak przekąski się zmienia


Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?
Idź do oryginalnego materiału