Nie trzeba taśmy. Dlaczego liście klonu się przyklejają? Dzieci robią sobie z nich "noski"

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Jesienią dzieci mają prosty sposób na rozrywkę: wystarczy owoc klonu i odrobina wyobraźni. Tak zyskują "noski" przyklejone do twarzy. Ale dlaczego te klonowe skrzydełka tak dobrze się trzymają? To nie magia, choć dla najmłodszych może tak wyglądać.
Złota jesień ma swoje rytuały. Kasztany w kieszeniach, bukiety z liści i oczywiście "noski" z klonu przyklejone do twarzy. Niby zwykła zabawa, a jednak co roku bawi kolejne pokolenia. Wbrew pozorom to nie żadna dziecięca magia ani ukryty klej. "Noski" po prostu mają naturalne predyspozycje do bycia sezonowym gadżetem. Ich sekret tkwi w budowie.


REKLAMA


Zobacz wideo Niedźwiedzie potrzebują starych drzew. Bez nich nie mogą gawrować


Dlaczego "liście" klonu się przyklejają? Powód jest prosty
Klon to jedno z najpopularniejszych drzew parkowych. Ma charakterystyczne liście, dzięki czemu z łatwością można go rozpoznać. To, co dzieci nazywają "noskiem", to tak naprawdę owoc klonu, czyli skrzydlak. Występuje w parach, a jedno jego skrzydełko zawiera nasionko. Po jego wyjęciu skrzydełko można nakleić sobie na nos. Umożliwia to lepkie wnętrze po nasionku.


Można powiedzieć, iż działa jak naturalny klej. Wnętrze po nasionku jest cieńsze, wilgotne, czasem lekko śluzowate, szczególnie świeżo po otwarciu. "Nosek" przykleja się w kontakcie ze skórą, która też jest delikatnie wilgotna, co tworzy efekt przyssania. Skrzydełko jest elastyczne, więc dopasowuje się do kształtu nosa i dobrze przylega.


Dlaczego liście klonu się przyklejają?commons.wikimedia.org, autor: Jean-Pol GRANDMONT, licencja: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license


Czy można pić sok z klonu? To zależy
Drzewo wytwarza naturalne soki, które mogą być lepkie, zwłaszcza w okresie wegetacyjnym. Czasami uszkodzenia mechaniczne (np. przez owady, wiatr) powodują wyciek tego soku na liście. Dzięki temu przyklejają się do siebie lub do innych powierzchni (np. szyb, samochodów). Warto wspomnieć, iż po przełamaniu ogonka liścia u niektórych gatunków klonu (srebrzysty oraz polny) wydziela się biały, mleczny sok. Pełni on funkcję obronną, odstrasza owady. Nie jest przeznaczony do spożycia, bo zawiera związki, które dla człowieka mogą być drażniące lub toksyczne. Nie należy go traktować jak soku z klonu cukrowego, który jest zdrowy, klarowny i słodki. To właśnie z niego produkuje się syrop klonowy. Zawiera naturalne cukry, wapń, potas, magnez oraz przeciwutleniacze.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału