Bekon to popularny dodatek do hamburgerów i kanapek. Chrupiące plastry boczku robią furorę na całym świecie. Z tym patentem wyjdą jeszcze lepiej.
Bekon to jedno z najpopularniejszych mięs na świecie. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, iż jest często wykorzystywany w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej smaży się go na patelni, ale pozostało jeden, lepszy sposób przygotowania tego przysmaku.
Patent na chrupiący bekon
Obowiązkowy element angielskiego śniadania, świetny dodatek do sadzonych jajek, istotny składnik amerykańskich burgerów. Usmażony na chrupko, aromatyczny boczek na samą myśl powoduje intensywną pracę ślinianek. Najczęściej wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i uzbrajamy się w cierpliwość. Jest jednak inny, prosty sposób, który zagwarantuje idealnie chrupiące kawałki.
Bekon – Pyszności/ źródło: Canva
Boczek podziel w plastry i oprósz lekko zwykłą mąką pszenną. Połóż na blaszce i wstaw do zimnego piekarnika. Włącz urządzenie i rozgrzej je do 200 stopni Celsjusza. Pod wpływem temperatury tłuszcz zacznie się wytapiać. Łącząc się z mąką, stworzy chrupiącą panierkę wokół kawałków mięsa. Wyciągnij bekon z piekarnika, kiedy skurczy się i stanie się złocisty. Połóż na kawałku ręcznika papierowego, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.
Do czego podać pieczony boczek?
Bekon jest bardzo uniwersalnym składnikiem i może być używany w wielu różnych daniach. Można dorzucić go do sałatek, aby dodać im smaku i chrupkości. Dobrym pomysłem jest dodanie bekonu do sałatki Cezar lub sałatki z jajkiem. Świetnie pasuje jako posypka do zup krem, w szczególności ziemniaczanej. Świetnie uzupełni jajecznicę lub jajka sadzone, makarony z prostymi sosami czy kanapki. Oczywiście jest wiele innych pomysłów, jak wykorzystać bekon w kuchni. Można go dodać praktycznie do każdego dania, w którym chcemy dodać smaku i chrupkości.
Przepis na pieczony boczek a’la żeberka znajdziesz na naszym kanale YouTube