Nie ma lepszego przepisu na mielone. Zrobisz je w słoiku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva


Dzisiaj chcemy ci pokazać prawdopodobnie najbardziej spektakularny pomysł na podanie mielonych, jaki widziałeś. Ten przepis na kotlety mielone w słoiku sprawi, iż będą one dobre choćby przez kilka miesięcy.

Jedna z największych klasyk polskiej kuchni, czyli wspomniane kotlety mielone, nigdy się nie nudzi. Można wręcz założyć, iż gdyby nasi krajanie mieli do wyboru tylko jedno danie, które mogą jeść do końca życia, prawdopodobnie ich wybór padłby właśnie na mielone. jeżeli się nie zgadzasz, przyznaj, chociaż, iż walka ze schabowymi byłaby naprawdę zacięta.

Kotlety mielone w słoiku – Pyszności; foto: Canva

A skoro mowa o takich ekstremalnych przykładach, musisz wiedzieć, iż patent na kotlety mielone w słoiku to okazja na przygotowanie dania, które w suchym i chłodnym miejscu wytrzyma przez kilka miesięcy. Preppersi powinni być zachwyceni, prawda? Zresztą nie tylko oni. Te mielone są po prostu pyszne i posmakują każdemu. Poniższy przepis może ci się też przydać podczas wakacji, kiedy chcesz zabrać na wyjazd trochę gotowych posiłków.

Kotlety mielone w słoiku

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • smalec do zalania słoików

Sposób przygotowania:

Jeśli stawiasz na kupno gotowego mięsa mielonego, koniecznie przeczytaj ten artykuł. jeżeli zaś wybierasz łopatkę w całości, zmiel ją w maszynce. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Bułkę namocz w mleku, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.

Kotlety mielone w słoiku – Pyszności; foto: Canva

Teraz połącz te składniki w dużej misce. Wbij do niej jeszcze 2 jajka i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz. Do środka włóż po kilka kotletów mielonych, zalej je smalcem i zakręć wieczka. Tak przygotowane danie pasteryzuj około 30 minut. Przetrzymuj w chłodnym miejscu, choćby kilka miesięcy. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim przepisy na rozgrzewające dania z dyni.

Idź do oryginalnego materiału