Nie kupuję karpia na ostatnią chwilę. Wiem, ile wcześniej można go mrozić

genialne.pl 5 miesięcy temu

W sklepach pojawiają się pierwsze ozdoby świąteczne, co oznacza, iż zbliża się Boże Narodzenie, a wraz z nim coroczna walka o karpia. Niestety, jego cena z roku na rok rośnie, a najdrożej jest tuż przed świętami. Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie ryby przed świętami i zamrożenie. Czy mrożony karp dotrwa do świąt? Wyjaśniamy.

Dzwonko, w galarecie, pieczony, z warzywami. Dla wielu z nas karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Zdarza się, iż przed świętami ludzie dosłownie wyrywają go sobie z rąk, nie zważając na to, iż to właśnie wtedy jego cena wzrasta najbardziej. Nie musisz brać w tym udziału. Wystarczy, iż kupisz karpia już teraz.

Mrożony karp — jak długo wytrzyma w zamrażalce i jak go zamrozić?

Mrożony karp będzie tak samo dobry jak ten świeży, o ile kupisz rybę z zaufanego źródła. Szukaj jej na targach, sklepach czy gospodarstwach rybnych. Po zakupieniu świeżego karpia przygotuj go do mrożenia. Zacznij od wycięcia wnętrzności i łusek. Następnie dokładnie umyj rybę w zimnej wodzie, a po umyciu, osusz ją ręcznikiem papierowym. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki, które wystarczy umieścić w woreczku strunowym i włożyć głęboko do zamrażarki. Tak przygotowany karp może być przechowywany w zamrażarce choćby 3 miesiące.

Mrożony karp, fot. Adobe Stock

Jeśli chcesz przed świętami spędzić jak najmniej czasu w kuchni, możesz poddać karpia obróbce termicznej. Smażony, pieczony czy ten duszony może zostać zamrożony. Jak to zrobić? Przygotowaną rybę przełóż do miski i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Po ostygnięciu przełóż gotowego karpia do woreczka strunowego lub plastikowego opakowania na żywność. Nie zapomnij napisać daty przygotowania na opakowaniu. Ryba powinna znajdować się w szufladzie, w której to panuje najniższa temperatura. Spożyj go w przeciągu trzech miesięcy od dnia zamrożenia.

Jak rozmrozić karpia?

Zastanawiasz się, jak poprawnie rozmrozić karpia? Po wyciągnięciu ryby z zamrażalnika włóż ją do dużej, głębokiej miski i odstaw w bezpieczne miejsce. Lód powinien puścić po kilku godzinach, ale jeżeli chcesz przyśpieszyć ten proces, dolej do miski zimnej wody i wymieniaj ją co godzinę. Tak przyśpieszysz rozmrażanie. Pamiętaj jednak, iż rozmrożona ryba musi zostać zjedzona w ciągu 24 godzin. Po tym czasie nie nadaje się już do spożycia.

Mrożony karp, fot. Adobe Stock

Idź do oryginalnego materiału