Jak co roku, Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi kontrole lodów z automatów sprzedawanych na Warmii i Mazurach. Celem działań jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności oraz sprawdzenie warunków higienicznych produkcji i dystrybucji tych popularnych w okresie letnim deserów.
W pierwszym półroczu 2025 roku pobrano 165 próbek lodów do badań mikrobiologicznych. Spośród nich zakwestionowano 15 próbek, co stanowi 9% ogólnej liczby. Nieprawidłowości dotyczyły przekroczenia parametrów higieny procesu produkcyjnego.
W związku z wykrytymi nieprawidłowościami, sanepid zalecił właścicielom punktów sprzedaży m.in.:
- przeprowadzenie wewnętrznych kontroli higieny i produkcji,
- analizę procesu produkcji i dystrybucji lodów,
- dokładne mycie i dezynfekcję maszyn,
- przeszkolenie personelu z zakresu czyszczenia urządzeń,
- powtórne badania mikrobiologiczne po wykonanej dezynfekcji.
Działania te mają na celu wyeliminowanie zagrożeń i zapewnienie, iż lody z automatów są bezpieczne dla konsumentów. Kontrole będą kontynuowane przez całe lato.
Źródło: Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia WSSE w Olsztynie