Nie każdy lubi naleśniki ze szpinakiem, ale można oszukać kubki smakowe. Będzie pysznie i zdrowo

g.pl 4 dni temu
Naleśniki ze szpinakiem to proste w przygotowaniu danie, które dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Szpinak to prawdziwa skarbnica witamin, a ponadto znajdziemy w nim także sporą dawkę błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy.
Naleśniki to danie uwielbiane przez starszych i młodszych. Najczęściej spożywamy je na słodko, ale danie można przygotować także w wersji wytrawnej, np. ze szpinakowym farszem. Włączenie szpinaku do diety przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Szpinak dostarcza organizmowi żelaza, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z anemią. Znajdziemy w nim także sporą dawkę kwasu foliowego i witaminy C.


REKLAMA


Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku


Naleśnik ze szpinakiem - przepis na ciasto naleśnikowe
Jak powszechnie wiadomo, naleśniki ze szpinakiem to bardzo proste w przygotowaniu danie. Idealnie sprawdzi się, gdy chcemy zjeść coś zdrowego, a jednocześnie nie mamy zbyt dużo czasu w gotowanie. Przepis zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Będą potrzebne następujące składniki:


160 g mąki pszennej
250 ml mleka
180 ml wody (najlepiej gazowanej)
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju lub roztopionego masła


Przygotowanie:


Do miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy mleko, wodę, jajka, mąkę i sól. Miksujemy na gładką masę;
Dodajemy olej lub masło i ponownie miksujemy;
Ciasto odstawiamy na 15 minut;
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem, ponieważ jest on już w cieście) i wlewamy porcje ciasta;
Smażymy z obu stron do zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy ściereczką bawełnianą (dzięki temu będą miękkie i elastyczne).


Naleśniki ze szpinakiem i fetą. Farsz to najważniejszy element dania
W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania farszu na nasze naleśniki ze szpinakiem i fetą. Będą potrzebne następujące składniki:


400 g świeżego szpinaku baby
150 g sera feta
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany


Przygotowanie:


Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy;
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek;
Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek (dodajemy więcej czosnku, jeżeli chcemy ukryć smak szpinaku);
Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak;
Smażymy do momentu, aż szpinak zwiędnie i odparuje nadmiar wody;
Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno pokruszony ser feta, a następnie doprawiamy solą (z uwagi na to, iż ser jest słony, warto najpierw upewnić się, czy sól pozostało potrzebna), pieprzem i czosnkiem granulowanym;
Dokładnie mieszamy składniki;
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zawijamy w rulon lub składamy w kopertę.


Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zapiekane w piekarniku
Wszystkie naleśniki, a w szczególności te ze szpinakiem i serem feta najlepiej smakują na świeżo, bezpośrednio po zrobieniu. Świetnie nadają się jednak również do zapiekania w piekarniku (tym sposobem można danie także odświeżyć lub podgrzać).
Wystarczy ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Orientacyjny czas zapiekania to 10-12 minut (do czasu, aż ser się rozpuści i trochę zbrązowieje). Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta świetnie smakują w towarzystwie pomidorków koktajlowych.
Zobacz też: Młodzież nie zna, a kulturalny Polak wstydzi się przyznać, iż lubi. Najlepiej zjeść w ukryciu na kolację
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - wariacje na temat przepisu
Przepis na farsz na naleśniki ze szpinakiem i serem feta można dowolnie modyfikować, aby nadać mu inny charakter i jak najbardziej trafić w indywidualne gusta smakowe. Poniżej kilka propozycji:


pieczarki - dzięki nim farsz ma grzybowy posmak i jest bardziej sycący;
suszone pomidory - wzbogacają nie tylko smak farszu, ale także podnoszą jego wartość odżywczą (suszone pomidory zawierają dużo likopenu - silnego przeciwutleniacza);
pierś z kurczaka - doskonale komponuje się ze szpinakiem i fetą, tworząc smakowitą mieszankę;
wędzony łosoś - dzięki temu składnikowi danie jest bardziej aromatyczne, a także bogatsze w białko i kwasy tłuszczowe;
prażone ziarna słonecznika - są bardzo zdrowe i dodają chrupkości;
orzechy pinii - są bogate w zdrowe tłuszcze i idealnie uzupełniają smak szpinaku oraz fety.


Lubisz szpinak? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału