​Nic nie pasuje do mięsa z grilla tak, jak ten sos. Składniki znajdziesz na łące

top.pl 6 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Nawet idealnie przyrządzone mięso może stracić cały swój smak i aromat, gdy podamy je z niezbyt dobrym sosem. W drugą stronę sprawa wygląda tak samo. Warto więc skorzystać ze sprawdzonych pomysłów, szczególnie jeżeli możemy je przyrządzić ze składników rosnących na łące. Poznaj przepis na sos ze szczawiu, który idealnie nadaje się do mięs z grilla.

Składniki na sos ze szczawiu

Do przygotowania sosu ze szczawiu, który jest idealny do mięsa z grilla, będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ szklanki bulionu wołowego,
  • 2 garści świeżego szczawiu (ok. 100 g),
  • sól, pieprz.

Jeśli chcesz, by sos był bardziej kremowy, ale także tłustszy, możesz dodać do niego 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.

Sprawdź również: To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go choćby początkujący

Ten sos to nie tylko idealne dopełnienie grillowania w ciepłe dni, ale także bomba witaminowa. Szczaw zawiera duże ilości witaminy A i C, a także żelaza. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie i wspiera odporność.

Sos ze szczawiu — sposób przygotowania

Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Posiekaj również szczaw. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z łyżką oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, a pod koniec jej smażenia dodaj czosnek. Dorzuć szczaw i smaż przez 2-3 minuty, do momentu aż zmniejszy swoją objętość, cały czas mieszając. Na patelnię wlej bulion i gotuj całość przez 5 minut. Po tym czasie całość zblenduj i dodaj miód, musztardę oraz śmietankę (jeśli jej używasz). Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Sos delikatnie podgrzej i podawaj z grillowanymi żeberkami. Smacznego!

Zobacz też:

​Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść

To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon

Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd

Idź do oryginalnego materiału