Składniki na sos ze szczawiu
Do przygotowania sosu ze szczawiu, który jest idealny do mięsa z grilla, będzie ci potrzebna:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ szklanki bulionu wołowego,
- 2 garści świeżego szczawiu (ok. 100 g),
- sól, pieprz.
Jeśli chcesz, by sos był bardziej kremowy, ale także tłustszy, możesz dodać do niego 2 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
Sprawdź również: To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go choćby początkujący
Ten sos to nie tylko idealne dopełnienie grillowania w ciepłe dni, ale także bomba witaminowa. Szczaw zawiera duże ilości witaminy A i C, a także żelaza. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie i wspiera odporność.
Sos ze szczawiu — sposób przygotowania
Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Posiekaj również szczaw. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z łyżką oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, a pod koniec jej smażenia dodaj czosnek. Dorzuć szczaw i smaż przez 2-3 minuty, do momentu aż zmniejszy swoją objętość, cały czas mieszając. Na patelnię wlej bulion i gotuj całość przez 5 minut. Po tym czasie całość zblenduj i dodaj miód, musztardę oraz śmietankę (jeśli jej używasz). Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Sos delikatnie podgrzej i podawaj z grillowanymi żeberkami. Smacznego!
Zobacz też:
Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść
To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon
Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd