Niby zwykły kotlet, a jednak wow!

codojedzenia.pl 1 tydzień temu

Kotlet schabowy – król polskich obiadów, zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy był synonimem luksusu na talerzu. Może to sentyment, może smak dzieciństwa, ale mam do niego ogromną słabość. Oczywiście w mojej kuchni nigdy nie jest całkiem tradycyjnie – lubię eksperymentować, choćby z taką klasyką.

Tym razem kotlet schabowy w nieco innym wydaniu: panierowany w mieszance mąki migdałowej, świeżego koperku i nasion konopi. Chrupiąco, aromatycznie, trochę zdrowiej – i na pewno ciekawiej. Dla tych, którzy lubią znajome smaki z nutą zaskoczenia.

Kotlet schabowy to potrawa a nie rodzaj mięsa!

Kiedyś trafiłam na gorącą internetową dyskusję – ktoś odważył się zrobić „schabowe” z warzyw i… rozpętała się burza. Oburzenie, memy, dramaty: jak to, schabowy z bakłażana?!

Ale prawda jest taka, iż schabowy to bardziej forma niż skład. To kotlet w panierce – i tyle. Nazwa odnosi się do stylu przyrządzania, a niekoniecznie do kawałka mięsa z kością. Więc jeżeli ktoś zrobi panierowanego kotleta z kalafiora, sera, a choćby wspomnianego bakłażana – to czemu nie nazwać go schabowym?

Szczerze mówiąc, całkiem lubię roślinne wersje tego klasyka. Ale najczęściej kombinuję z panierką – bo choćby tradycyjny schabowy może mieć zupełnie nowy charakter. Mąka migdałowa, koperek, sezam, siemię lniane, a może… nasiona konopi?

Możliwości jest masa. Bo schabowy – niezależnie od tego, z czego zrobiony – nie musi być nudny.

Kiedy schab staje się schabowym, a język idzie na skróty

Mówiąc szczerze – sama często na blogu piszę „schabowy” zamiast „schab”. Tak po prostu, potocznie. Bo większość z nas – ja też – częściej mówi „schabowy”, niezależnie od tego, czy chodzi o kotleta, czy kawałek mięsa. Schab w cydrze, schab z pesto, schab w sosie, schab po azjatycku… a mimo to zdarza mi się napisać „schabowy w cydrze”, choć technicznie to przecież danie ze schabu.

Jakoś tak się przyjęło, iż „schabowy” to nie tylko konkretna potrawa, ale wręcz… rodzaj mięsa.

A przecież, gdy idę do sklepu, proszę o kawałek schabu, nie o schabowego. Gdybym rzuciła do pani za ladą: „Poproszę pół kilo schabowego”, pewnie spojrzałaby na mnie z lekkim uśmiechem i odparła, iż schabowego to sobie mogę zrobić sama – właśnie z tego schabu, który zaraz mi odważy.

No i słusznie – bo najlepszy kotlet schabowy to ten, który zrobisz sama i nazwiesz jak chcesz. choćby jeżeli to bakłażan incognito.

Kotlet schabowy w alternatywnej panierce

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 5 min 5 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

600 g schabu bez kości

60 g mąki migdałowej

1 łyżka posiekanego kopru

3 łyżki nasion konopi

sól i czarny pieprz do smaku

masło lub ghee do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab pokroić na 4 plastry. Każdy plaster rozbić na cienki kotlet. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać masło. Składniki na panierkę dokładnie wymieszać. Kotlety zanurzyć w rozmąconym jajku, następnie obtoczyć w przygotowanej panierce.
  3. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać z dowolnymi przystawkami, np. z puree ziemniaczanym i młodą kapustą. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału