Ikra ze śledzia – z czym to się je? Idealna propozycja na wigilijny stół
Ikra śledziowa to jaja składane przez samicę śledzia. Rzeczone jaja mają postać niewielkich ziarenek. Ikrę pozyskuje się ze śledzi, które zostały złowione w okresie tarła. Z takich osobników można również uzyskać mlecz.
Sposobów na przygotowanie ikry ze śledzia jest naprawdę mnóstwo. Można spożywać ją na surowo z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny i w towarzystwie grzanki lub kawałka chleba. Niektórzy wykorzystują ją do zrobienia aromatycznej pasty kanapkowej – wówczas dobrze jest dodać do niej nieco twarożku. Inni miłośnicy wyrobów rybnych decydują się na smażenie ikry śledziowej w panierce. Taka potrawa doskonale komponuje się z salsą lub dipem.
Z uwagi na wyjątkowy smak ikry śledziowej, warto zaserwować ją podczas wigilijnej kolacji. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub jedno z głównych dań. Ikra ze śledzia to także tańsza alternatywa dla kawioru. Jedna puszka kosztuje około 10-15 zł.
Przeczytaj też: Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Co zawiera ikra ze śledzia? Ma mnóstwo cennych składników
Nie dość, iż ikra śledziowa smakuje wybornie, to jeszcze zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Mowa tutaj między innymi o witaminach, takich jak witamina D czy witaminy z grupy B. W składzie ikry znajdziemy także minerały – potas, fosfor czy selen. Warto pamiętać, iż odpowiednia podaż mikro i makroskładników jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ikra ze śledzia to także świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają dobroczynny wpływ między innymi na działanie układu nerwowego. Omawiany przysmak zawiera aminokwasy, takie jak cysteina (bierze udział w produkcji kolagenu), lizyna (stanowi budulec białek) czy metionina (wpływająca na procesy metaboliczne).
Zobacz też:
Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik
Na rodzinne spotkanie przygotuj miodownik z przepisu Ewy Wachowicz. Goście oniemieją
Jajecznica nigdy więcej nie wyjdzie sucha. Wystarczy, iż podczas smażenia zrobisz to