Nawet jajka obieramy źle. Tak skorupek pozbywa się "prawdziwa dama"

g.pl 3 godzin temu
Obieranie jajek nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. jeżeli w tym roku spędzasz święta wielkanocne w towarzystwie dystyngowanych gości, którzy trzymają się zasad etykiety, to lepiej sprawdź, czy nie popełnisz faux pas. Irena Kamińska-Radomska wyjaśniła, jak poprawnie usunąć skorupki z jajek.
Już za kilka dni na stołach Polaków pojawi się masa jajek w różnej postaci. To najpopularniejsze przysmaki w okresie świąt wielkanocnych, a przy okazji są bardzo smaczne i zdrowe. Zwykle podajemy je na talerzu z majonezem, w żurku lub jako dodatek do sałatki. Ze skonsumowaniem takich potraw nie powinniśmy mieć żadnego problemu, chyba iż trafimy na... jajka na twardo. Mogłoby się wydawać, iż obieranie ich skorupek jest intuicyjne i proste, jednak to tylko pozory. Istnieje kilka zasad savoir-vivre'u, o których zapominamy w trakcie wykonywania tej czynności. Niedawno zwróciła na nie uwagę Irena Kamińska-Radomska.


REKLAMA


Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!


Co zrobić, żeby dobrze obrać jajka? Ekspertka wyjaśniła, jak nie popełnić faux pas
Irena Kamińska-Radomska jest niekwestionowaną ekspertką w zakresie etykiety. Popularność zdobyła kilka lat temu, gdy została obsadzona w roli jurorki i mentorki w programie rozrywkowym "Projekt lady". Nauczała uczestniczki dobrych manier i pokazywała im między innymi, jak poprawnie zachowywać się w towarzystwie gości. Aktualnie specjalistka działa prężnie w mediach społecznościowych, głównie na Instagramie, gdzie regularnie publikuje materiały na temat zasad savoir-vivre'u. Niedawno udostępniła fragment podcastu, w którym wyjaśniła, jak poprawnie powinniśmy obierać jajka na twardo. Rozbijanie skorupki o miskę lub krawędź stołu nie jest najlepszym rozwiązaniem.


Jak poprawnie rozbić jajko przy wielkanocnym stole? I jak je później zjeść ? Ta piękna tradycja czasami może zamienić się w pole walki


- czytamy w opisie pod filmem.
Zobacz też: Załóż gumkę recepturkę na jajko. Takich pisanek nie będzie mieć w koszyczku nikt inny


Jak łatwo obrać ugotowane jajko? Specjalistka pokazała dwie metody
Ekspertka wyjaśniła, iż obowiązują dwie metody poprawnego obierania jajek. Pierwsza z nich polega na odcięciu górnej części jajka, co powinno od razu rozbić całą skorupkę i umożliwić ściągnięcie jej w łatwy i prosty sposób. Niestety, tę uciętą część trzeba później wyrzucić, tym samym marnując trochę jedzenia. Irena Kamińska-Radomska przyznała, iż z tego powodu nie lubi tej metody. Zdecydowanie bardziej woli drugi sposób. Jest o wiele prostszy i częściej stosowany.


W Polsce częściej stosuje się rozbijanie po prostu skorupki łyżeczką. 'Stuku puku' i potem obieram to jajko ze skorupki i zjadam tą samą łyżeczką


- tłumaczy ekspertka.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału