Nasz czosnek najlepszy bez dwóch zdań! Warto go kupić właśnie teraz

radiokielce.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Nasz czosnek najlepszy bez dwóch zdań! Warto go kupić właśnie teraz


Z pól zjechał już czosnek – roślina, której atuty wykorzystywane są między innymi w kulinariach, medycynie naturalnej oraz w kosmetyce. Dlaczego warto zaopatrzyć się teraz w warkocze czosnku i jak bezpiecznie przechować je przez zimę, radzi plantator.

Początek sierpnia to czas, kiedy czosnek kończy swoją wegetację na polach. Nadchodzi pora, aby odpowiednio zabezpieczyć cenne główki przed działaniem wilgoci i nieodpowiedniej temperatury, i tym samym jak najdłużej zachować jego cenne walory smakowe i lecznicze.

Jak mówi Bartłomiej Roszkowski, producent czosnku odmian ozimej i jarej, właśnie zakończył się zbiór czosnku na jego trzyhektarowej plantacji.

Jak podkreśla, walory smakowe i zdrowotne czosnku znane są od wieków i od wieków ta roślina cieszy się ogromnym uznaniem. Stąd wzięło się zainteresowanie plantatorów uprawą główek cennych nie tylko ze względu na wyrazisty smak, jaki nadaje potrawom, ale i adekwatności zdrowotne, cenione zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czosnek to bowiem najlepszy sposób na odporność organizmu.

– W tym roku, ze względu na pogodę, wegetacja czosnku przebiegała szybciej, stąd i plony zebrano około trzech tygodni wcześniej niż zwykle. Wczesna wiosna przyniosła taki właśnie efekt nie tylko dla warzyw, ale i dla zbóż czy owoców – mówi Bartłomiej Roszkowski.

Jak mówi rolnik, najważniejsze dla zachowania zdrowotnych i smakowych adekwatności czosnku jest jego adekwatne przechowanie.

– Przede wszystkim nie wolno chować go do lodówki. Powinien być przechowywany w miejscu suchym, aby nie rozpoczął wzrostu – przestrzega rolnik.

Są dwie odmiany czosnku, czosnek zimowy, inaczej ozimy, może być przechowywany do stycznia-lutego, bo później albo zacznie wyrastać, albo wyschnie. Odmiana wiosenna, inaczej jara, wytrzyma choćby do maja i dłużej. Odmiana wiosenna ma główki mniejsze, ale bardziej aromatyczne, ostre w smaku.

– W odpowiednich warunkach można go przechować choćby przez okres roku – mówi rolnik.

Jak radzi rolnik, warto właśnie teraz zaopatrzyć się w czosnek, bo już niedługo z rynku zniknie ten uprawiany w Polsce, a na półkach znajdziemy tylko główki pochodzące z Chin czy Hiszpanii, które, jak podkreśla plantator, nie są tak smaczne jak krajowe.

– Polska odmiana jest lepsza bez dwóch zdań – mówi rolnik.

Jak wyjaśnia, czosnek nie rośliną zbyt trudną w uprawie, potrzebna jest przede wszystkim dobra, przepuszczalna gleba.

– Ziemia zbyt mokra nie sprzyja uprawie. Przy nieodpowiednich warunkach czosnek zaczyna się psuć, tak jak np. cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More – wyjaśnia.

Warkocze czosnku wiąże się, kiedy czosnek pozostało wilgotny. Szczególnie dotyczy to odmiany zimowej. W przeciwnym razie będzie pękał. Wiązany w warkocz lepiej wyschnie i przechowa się w spiżarni.





Idź do oryginalnego materiału