Nasz babcie zawsze wrzucały ten dodatek do rosołu. Teraz wzdrygamy się na jego widok

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rosół kolagenowy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?


Jeśli zależy ci na tym, by przygotować go na bazie łączonych mięs. Ten patent nadaje zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Najzdrowszą opcją będzie tu bez wątpienia rosół na kurzych łapkach. Tu nic nie może się zmarnować! Zobacz, jak go zrobić.

Dlaczego warto przygotować rosół na kurzych łapkach?

Niejednokrotnie wspominaliśmy o możliwościach, które można zastosować w przypadku gotowania rosołu. Z jednej strony, są to wyszukane przyprawy, a z drugiej np. różne rodzaje mięs. A skoro o tym mowa, to warto sięgnąć po dość nietypowe rozwiązanie. Tej zasady trzymały się babcie. Tu nic nie mogło się zmarnować, dlatego też rosół na kurzych łapkach, był po prostu czymś oczywistym.

Rosół kolagenowy – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Co z mięsa?

Jest to zdecydowanie najzdrowsza opcja rosołu. Dodatki nadają interesującego smaku rosołowi. Możesz być pewny tego, iż taki smak przypadnie ci do gustu. Warto podkreślić, iż taka zupa będzie bogata w glutaminę, która pełni istotną rolę np. w leczeniu chorób jelit. Taki rosół można z powodzeniem podać na niedzielny obiad.

Jak zrobić rosół na kurzych łapkach?

To bardzo proste. Różnica tkwi w szczegółach. A jest to nieco inny rodzaj mięsa, na którym ugotujesz tę smaczną i aromatyczną zupę. Zaskocz siebie i wszystkich swoich domowników. Będziecie zachwyceni!

Składniki:

  • około 30 dag kurzych łapek
  • 2 korpusy z kurczaka — porcje rosołowe
  • włoszczyzna
  • trzy gałązki świeżego lubczyku lub maggi do przyprawienia zupy
  • 2 cebule
  • 3 l wody
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie i liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Rosół na kurzych łapkach to nieco inna wersja tej zupy, ale równie wyjątkowa. Jego przygotowanie, rozpocznij od umycia mięsa i kurzych łapek i przełożenia ich do dużego garnka. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu, przez około godzinę. Po tym czasie dodaj obrane i umyte warzywa oraz cebule w łupinach. Dodaj 10 ziarenek pieprzu, 4 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.

Staropolski rosół – Pyszności; Foto Canva.com

Gdy zupa się zagotuj, to zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 3 godziny. Po godzinie, od tego momentu, dobrze będzie go posolić. Gotuj jeszcze przez 2 godziny. Aby był klarowny, staraj się nie dopuścić do wrzenia. Idealnym dodatkiem, w przypadku takiego rosołu, będzie domowy makaron lub lane kluski. Smacznego!

A na drugie danie przygotuj cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału