Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane też jako nasiona chia to dla wielu żywieniowy hit. Ze względu na wiele swoich dobroczynnych adekwatności przez wielu uważane są za remedium na szereg dolegliwości. Niepozorne ziarenka jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawierają w sobie bogactwo kwasów omega-3, błonnika, białka, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, a także antyoksydantów. Pojawia się więc pytanie: jak prawidłowo je spożywać?
REKLAMA
Zobacz wideo Sylwia Przybysz i Jan Dąbrowski wzięli ślub kościelny. "Wiara jest dla nas ważna. Tak zostaliśmy wychowani"
W jaki sposób najlepiej spożywać nasiona chia? Patent dietetyka gwiazd
Jak informuje serwis nypost.com, w tej chwili w sieci coraz większe grono miłośników zyskuje przepis na przygotowanie nasion chia w 20 minut. Zapoczątkował go Daryl Gioffre, specjalista od zdrowia jelit i dietetyk gwiazd z Nowego Jorku. Polega na zalaniu ich wodą i odczekaniu, aż pokryją się żelową otoczką. Można też dodać szczyptę soli. - Wystarczy zaledwie garść nasion chia (2 łyżki stołowe) zalanych 180 ml wody z plasterkiem cytryny, by poprawić funkcjonowanie układu trawiennego - wyjaśnił w rozmowie z Fox News Digital.
Zwolennicy przyznają, iż wypita w ten sposób rano mieszanka działa jak "wewnętrzny prysznic" dla organizmu. Niektórzy twierdzą też, iż napój pomaga im w walce z zaparciami. - Jelita są nazywane naszym "drugim mózgiem", gdyż znajduje się tam aż 80 proc. układu nerwowego i odpornościowego - dodał Daryl Gioffre.
Jak prawidłowo jeść nasiona chia? Jeden błąd i zniweczysz wszelkie korzyści
Alyssa Simpson, dietetyczka kliniczna ze Stanów Zjednoczonych i specjalistka ds. żywienia w problemach żołądkowo-jelitowych, poleca picie wody z nasionami chia jako lżejszej alternatywy. Szczególnie osobom, które nie tolerują produktów o wysokiej zawartości błonnika, takich jak fasola czy warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafior, kapusta. - Budynie z chia są pyszne, ale są też sycące i ciężkie. Gdy żołądek już i tak się buntuje, ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest miska takiego deseru - wytłumaczyła Simpson.
ChiaFot. Archiwum prywatne
Według ekspertki woda z dodatkiem nasion chia to świetny pierwszy krok dla osób, które chcą stopniowo wprowadzać więcej błonnika do diety. Zaleca jednak, by zaczynać od jednej łyżki stołowej nasion i wystrzegać się poważnego błędu. Chodzi o dokładne namaczanie przez minimum 20 minut. - jeżeli wypijesz je zbyt szybko, zanim nasiona w pełni nasiąkną, możesz skończyć z uczuciem wzdęcia, gazami albo zaparciem - ostrzega przed popularnym błędem. Dlaczego? Bo jeżeli nie będą odpowiednio "nawodnione" przed spożyciem, zaczną chłonąć wodę już w jelitach. To może przynieść odwrotny efekt do zamierzonego i wręcz spowolnić trawienie. - To jakby próbować spuścić owsiankę do zlewu bez wody. Zapcha wszystko. Błonnik potrzebuje płynów, żeby się przemieszczać w organizmie, bez tego zalega jak błoto - porównała na koniec dietetyczka.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.