Pryskający olej to prawdziwy wróg kucharzy zarówno początkujących, jak i mistrzów patelni. Powodem jest różnica temperatur między wilgocią w smażonym produkcie a gorącym tłuszczem w rondlu. W momencie bezpośredniego kontaktu woda błyskawicznie zamienia się w parę, która wyrzuca drobinki oleju jak gejzer. Da się temu jednak zapobiec. Dwa proste triki sprawią, iż smażenie obędzie się bez późniejszego szorowania kuchenki.
REKLAMA
Zobacz wideo Idealnie białe firanki? Dwa domowe sposoby
Co zrobić, żeby nie pryskał olej? Spróbuj dwóch trików, a na pewno się nie zawiedziesz
Zanim wlejesz olej na patelnię, wsyp szczyptę soli na jej dno. To banalny sposób, który zaoszczędzi ci sprzątania po smażeniu. Przyprawa utworzy cienką warstwę ochronną, która "wypije" nadmiar wilgoci z mięsa, zanim woda zamieni się w strzelającą parę. Dzięki temu gorący tłuszcz nie rozpryskuje się po całej kuchni i zostaje na patelni. Kotlety mogą spokojnie skwierczeć, a ty nie musisz przejmować się tłustymi plamami.
Alternatywnym, choć nieco nietypowym trikiem jest przetarcie patelni ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną octu, tuż przed rozpoczęciem smażenia. Choć ocet może nie kojarzyć się z klasyczną obróbką potrawy, pełni tu rolę stabilizatora. Posiada adekwatności higroskopijne, dzięki czemu tłuszcz nie ma dużej styczności z wilgocią w mięsie. Rezultat? Mniej wybuchowych reakcji, co przekłada się na brak pryskania. Taka ilość octu nie wpłynie na smak kotletów, ale na pewno pomoże zachować porządek. Kuchenka pozostanie czysta, a tłuszcz zostanie tam, gdzie trzeba.
jak się smaży na patelni (zdj. ilustracyjne) ivabalk/pixabay
Co neutralizuje zapach smażenia? Postaw na sprawdzone metody
jeżeli po smażeniu kotletów w kuchni unosi się nieprzyjemny zapach, z pewnością chętnie byś się go pozbyła. Nie wiesz, jak to zrobić? Spróbuj dwóch sprawdzonych metod, które błyskawicznie się z nim rozprawią. Pierwsza z nich to aromatyczna mieszanka, która nie tylko wyeliminuje zapach smażenia, ale także wypełni pomieszczenie orzeźwiającą nutą przypraw. Wlej do garnka wodę, dodaj kilka plasterków cytryny, garść goździków i laskę cynamonu, a następnie zagotuj. Już po chwili w całej kuchni zacznie się unosić przyjemna i świeża woń, a tłuste, duszące aromaty powoli odejdą w zapomnienie.
Sprawdź również: Ten błąd przekreśla wszystko. Przez niego róże nie wypuszczą nowych pąków na wiosnę
Druga metoda przewiduje użycie octu. To niezwykle skuteczny sprzymierzeniec w walce z niechcianymi zapachami. Wystarczy postawić małą miseczkę z płynem na blacie, tuż przy kuchence, a jego adekwatności neutralizujące zaczną działać, pochłaniając zapachy i odświeżając powietrze. jeżeli wolisz uniknąć intensywnej woni octu, użyj sody oczyszczonej. Wstaw miseczkę z sodą w pobliże źródła zapachu, a ona dyskretnie wchłonie to, czego nie chcesz czuć w powietrzu.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.